PRIVATNA VREDNOST: Izložba srpskih umetnika u rezidenciji ambasadora Švajcarske
Foto: Fonet/Nenad Orević

umetnost spaja

PRIVATNA VREDNOST: Izložba srpskih umetnika u rezidenciji ambasadora Švajcarske

Beograd -

Izložba radova petoro mladih srpskih vizuelnih umetnika pod nazivom "Privatna vrednost" biće otvorena 21. juna u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu.

Nebojša Adamović, Kristina Bajilo, Andrea Dramićanin, Nadežda Kirćanski i Jelena Pantelić odabrani su na konkursu koji je Ambasada Švajcarske raspisala u martu sa idejom da pokrene dugoročniju inicijativu pružanja podrške ovdašnjim mladim talentima.

Stručni žiri u sastavu Mišela Blanuša, Nikola Kolja Božović i Jan Egster, odabrao je pomenute autore, među više od 200 prijavljenih, a pravo učešća imali su umetnici do 30 godina sa stalnim boravkom u Republici Srbiji.

Izložba "Privatna vrednost", prema rečima članova žirija, predstavlja mesto okupljanja umetnika najmlađe generacije, različitih umetničkih poetika i medija izražavanja.

Umetnici su pokušali da prikažu svoju ličnu ispovest i promišljanje, životno okruženje ili lični prostor ispunjen poznatim predmetima ili situacijama, dajući im najrazličitija značenja - intimna ili kritička.

"Slojevitost teme isčitavamo kao situacije iz svakodnevnog života ili one koje stvaraju osećaj dezorijentacije i neslaganja sa društveno nametnutim sistemima vrednosti, stvarajući ponekad paradoksalni svet umesto onog realno prihvaćenog", ističu članovi žirija.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge kaže da je, kada je pre dve godine stigao u Beograd, odmah zadivila vitalnost kulturnog života grada i da nije slučajno što su Petar Lubarda ili Marina Abramović ponikli baš u Beogradu.

"Ova zemlja se diči kulturnim nasleđem koje je neophodno ne samo sačuvati već i podstaći na dalji razvoj. Predstavlja mi veliko zadovoljstvo što Švajcarska može da pruži svoj mali doprinos organizacijom ove izložbe", istakao je Ge.

On podvlači da kao jedan od četiri najveća bilateralna donatora Srbije, Švajcarska sa zadovoljstvom "ulaže" u ljudski kapital sutrašnjice.

"Izložba 'Privatna vrednost' neće biti jednokratna inicijativa. Namera mi je da to postane praksa i da se ponovi bar 2019. i 2020. godine. Imajući u vidu kvalitet radova petoro ovogodišnjih finalista, sa nestrpljenjem iščekujem buduće izložbe", dodao je ambasador Švajcarske.

Na otvaranju izložbe, žiri će proglasiti pobednika konkursa, koji će dobiti nagradu u iznosu od 2.000 evra, a svi odabrani umetnici su dobili novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji će biti izloženi.

Izložba "Privatna vrednost", koja obuhvata slike, skulpture i video radove, moći će da se pogleda do 3. avgusta dva puta nedeljno - sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati.

Kurir sport / Tanjug

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track