Najnovije vesti

BEOGRAD OČEKUJE 30 MILIONA EVRA ZARADE TOKOM PRAZNIKA: Čak 10 puta više nego što je uloženo
Foto: Radovan Marković

zarada za novu godinu

BEOGRAD OČEKUJE 30 MILIONA EVRA ZARADE TOKOM PRAZNIKA: Čak 10 puta više nego što je uloženo

Beograd
20:04h

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da bi tokom novogodišnjih praznika Grad ove godine mogao da zaradi preko 30 miliona evra, što znači da će se sva ulaganja za Novu godinu više nego desetostruko isplatiti.

"Manifestacija Beogradska zima počela je 1. decembra i trajaće do kraja januara, znači dva meseca, i za to vreme organizovano je oko 200 besplatnih programa u kojima će najviše uživati mališani. Građani su najviše fokusirani na tri dana oko Nove godine, 30. i 31. decembar i 1. januar", rekao je Vesić u Beogradskoj hronici RTS-a.

On je naveo da je u prvih deset meseci 2018. godine u Beogradu bilo 974.182 turista koji su ostvarili 2.093.899 noćenja, što je porast u broju turista u odnosu na 2017. godinu 12 odsto, u broju noćenja 14 odsto, dok je devizni priliv povećan za 13 procenata.

"Nova godina je ulaganje, a mi smo grad koji živi od turizma. Prošle godine smo od turizma zaradili skoro 800 miliona evra, ako hoćemo da imamo turiste moramo da ulažemo u događaje i manifestacije, a jedna od njih je doček Nove godine", rekao je Vesić.

On je naveo da u Beograd dolazi najviše turista iz Turske, zatim Kine, Nemačke, Grčke, Hrvatske, a tokom novogodišnjih praznika iz regiona.

Govoreći o sredstvima u iznosu od 185 miliona dinara koje je Gradu Beogradu odobrila Republika iz tekuće budžetske rezerve, Vesić je istakao da je to više nego prirodno jer Beograd daje 40 odsto domaćeg bruto društvenog proizvoda.

"Ta sredstva će biti potrošena da se delimično pokriju troškovi restauracije 70 fasada u centru Zemuna. Vlada nam je pomogla obezbedivši 185 miliona dinara, a jedan deo će obezbediti Grad Beograd sa oko stotinak miliona. Pored toga, Grad sam uređuje još oko 80 fasada. Poslednje tri godine uredili smo više od 300 fasada na teritoriji grada Beograda", rekao je Vesić.

On je podsetio da je Vlada Srbije ove godine pomogla i za izgradnju spomenika ubijenom bivšem premijeru Zoranu Đinđiću, jer je to bio predlog tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića.

"Pomogla nam je (Vlada) i kada smo morali da plaćamo odštete roditeljima zato što je prethodni gradonačelnik naplaćivao duplo skuplje vrtiće, pa smo oko tri milijarde dinara morali da vraćamo roditeljima. Najprirodnije je da Vlada pomaže grad Beograd jer on najviše puni republički budžet od svih lokalnih samouprava u Srbiji", zaključio je zamenik gradonačelnika.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Radovan Marković)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...