RADOJIČIĆ U JERUSALIMU: Od Izraela možemo mnogo da naučimo (FOTO)
Foto: Beoinfo

na međunarodnoj konferenciji gradonačelnika

RADOJIČIĆ U JERUSALIMU: Od Izraela možemo mnogo da naučimo (FOTO)

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji učestvuje na 33. Međunarodnoj konferenciji gradonačelnika u Jerusalimu, sastao se s predstavnicima gradskih vlasti, Ministarstva spoljnih poslova Izraela i vodećih izraelskih kompanija.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave, Radojičić je objasnio da je reč o firmama koje su postigle velike uspehe i od čijih predstavnika su mogli da čuju mnoga jednostavna rešenja.

foto: Beoinfo

S druge strane, kako je naveo, sastanci s predstavnicima izraelskih kompanija su važni su, jer su one među najvećim investitorima u Beogradu.

"Razgovarali smo i s predstavnicima gradskih vlasti Jerusalima, kao i sa zamenicom ministra spoljnih poslova Izraela Cipi Hotoveli, koja nas je ugostila. U skladu sa ovogodišnjom temom konferencije 'Inovativni gradovi', diskutovali smo o izazovima sa kojima se svi suočavamo, ali i o pitanjima održivog razvoja, korišćenja inovacija, energije i visokih tehnologija, kako bi naši gradovi bili bezbedni, održivi i funkcionalniji. Izrael je zemlja od koje možemo mnogo toga da naučimo", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je ocenio da je ta konferencija, na kojoj učestvuju gradonačelnici 25 gradova iz celog sveta, odlična prilika da se uči od izraelskih gradova i kompanija, ali i da čelni ljudi gradova širom sveta uče jedni od drugih.

foto: Beoinfo

"S gradonačelnikom Tajpeja (Tajvan) Koom Venom delim viziju da naši gradovi primenjuju visoke tehnologije kako bi građanima olakšali svakodnevicu. S obzirom na to da je Tajvan mnogo postigao u ovoj oblasti, gradonačelnik Ko Ven je pozvao delegaciju Grada Beograda na sajam 'Pametni gradovi', koji se održava u martu", rekao je Radojičić.

Aktivnosti Međunarodne konferencije gradonačelnika prate neki od najznačajnijih izraelskih medija, a gradonačelnik Radojičić je za Televiziju "i24 News" govorio o međugradskoj i međudržavnoj saradnji Srbije i Izraela, kao i o važnosti učešća grada Beograda na ovom skupu.

"Konferencija je i sjajna prilika za promociju Beograda, s obzirom na to da je na Međunarodnom sajmu turizma IMTM 2019 u Tel Avivu Beograd proglašen za jednu od najpopularnijih destinacija za izraelske turiste, zajedno s Rimom, Pragom i Barselonom", rekao je Radojičić za izraelsku televiziju.

Međunarodna konferencija gradonačelnika u Izraelu svečano je otvorena u gradskoj skupštini Jerusalima uz prigodan program.

foto: Beoinfo

Goste, kao i predstavnike diplomatskog kora, među kojima je bio i ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević, pozdravio je gradonačelnik Jerusalima Moše Lion, kao i predstavnici jevrejskih organizacija.

Gradonačelnici su posetili i Jad Vašem - Svetski memorijalni centar Holokausta na Brdu sećanja i učestvovali u komemorijalnom polaganju venaca.

Međunarodnu konferenciju gradonačelnika organizuju Američki jevrejski kongres i Američki savet za svetsko jevrejstvo u saradnji s Federacijom lokalnih uprava Izraela i Ministarstvom spoljnih poslova Izraela.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track