OVAJ ČOVEK BIO JE VELIKI IGRAČ U VREME SLOBINE JUGOSLAVIJE Ser Ajvor Roberts: Nije cinično što Srbija za put ka EU dobija podršku Britanije
Foto: Youtube Printscreen

bivši britanski ambasador

OVAJ ČOVEK BIO JE VELIKI IGRAČ U VREME SLOBINE JUGOSLAVIJE Ser Ajvor Roberts: Nije cinično što Srbija za put ka EU dobija podršku Britanije

Politika -

BEOGRAD - Nekadašnji britanski ambasador u Saveznoj Republici Jugoslaviji Ajvor Roberts smatra da "nije cinično" to što Srbija za put ka EU dobija podršku Velike Britanije koja se sprema za izlazak iz Unije, jer je prema njegovom mišljenju "za Srbiju izuzetno važno da postane članica EU" pošto bi "to bila adrenalinska ekonomska injekcija".

"Nije cinično. Mi koji smo u diplomatiji dugi niz godina smatramo da je EU dobra stvar, iako ima puno mana. Na kraju krajeva, ona je donela mir u zapadnu Evropu. Znajući turbulentnu istoriju Balkana tokom 90-ih, kada sam ja bio ambasador u SR Jugoslaviji, smatram da je jako važno da EU primi zemlje Zapadnog Balkana, da cementira mir i da donese ekonomski prosperitet koji za sada izostaje", kazao je Roberts za TV N1.

Na konstataciju novinara da mnogi političari u Srbiji koriste činjenicu da Velika Britanija napušta EU kako bi pokazali da je EU zapravo loša stvar i da se raspada, britanski diplomata je odgovorio da je "svaka zemlja priča za sebe".

"Za Srbiju je izuzetno važno da postane članica EU. To bi bila adrenalinska ekonomska injekcija. To bi popravilo mogućnosti Srbije u trgovini, ne samo sa susedima, već sa celim svetom. Mislim da je je ta logika nekih političara koju ste pomenuli potpuno pogrešna. Znate, ja sam ogorčen odlukom britanskog naroda na referendumu da napustimo EU. Voleo bih kada bi to moglo da se poništi. Istina je da vidim mnogo mana u EU i da mora da se reformiše, ali rešenje za EU mora da se traži u njoj, a ne van nje", rekao je Roberts.

On je ocenio da je, nakon što je premijerka Tereza Mej po pitanju Bregzita beležila poraz za porazom u britanskom parlamentu u proteklih mesec dana, "situacija izuzetno zbunjujuća".

foto: AP

"Dok ona pokuša da ispregovara promene u dogovoru o izlasku iz EU, ljudi u Evropi se pitaju zašto bismo joj popuštali, ako ona ništa ne može da progura ni kroz sopstveni parlament. To je trenutna i realna situacija. Postoji ozbiljan rizik da joj parlament kaže da nije kompetentna da vodi zemlju kroz Bregzit, da će da oni preuzmu kontrolu koji će možda insistirati na carinskoj uniji sa EU ili možda da imaju još radikalniji pristup, da traže drugi referendum, za koji se nadaju da bi dao prihvatljiviji rezultat nego prvi", kazao je britanski diplomata.

Upitan šta misli da će se dogoditi 29. marta, kada ističe rok za izlazak Britanije iz EU, Roberts je rekao da "niko ne zna".

"Ako bude odlaganja, mislim da će to biti duže odlaganje Bregzita, možda će to biti i do kraja godine, jer mislim da odlaganje Bregzita za osam nedelja neće doneti ništa. Ja i još 42 ambasadora potpisali smo pismo u kom smo pozvali na odlaganje, jer bismo sa trenutno situacijom, 29. marta bili - kamikaze", naveo je Roberts.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track