MOSTARSKA PETLJA POTPUNO MENJA IZGLED! Ruši se kompleks BIP, grade se stanovi!
Foto: Dado Đilas

izmene

MOSTARSKA PETLJA POTPUNO MENJA IZGLED! Ruši se kompleks BIP, grade se stanovi!

Beograd -

Kompleks "Beogradske industrije piva" (BIP), koji se nalazi pored Mostarske petlje, trebalo bi da bude iseljen, a na toj lokaciji u planu je gradnja komercijalnih sadržaja, objavile su "Večernje novosti".

Sve ovo se navodi u Planu detaljne regulacije, dostupnom zainteresovanim građanima na javnom uvidu.

Prostor o kome je reč oivičen je Bulevarom vojvode Putnika koji se stapa sa Kneza Miloša, zonom Mostarske petlje, koridorom auto-puta i zonom železničkog čvora "Beograd centar".

Cilj izrade plana, kako se navodi u dokumentaciji, jeste formiranje novog gradskog centra uz stanicu "Prokop", stvaranje uslova za razvoj komercijalnih delatnosti, kao i transformacija stare Vajfertove pivare iz 1873. godine zarad industrijskog turizma.

Od prvobitnog kompleksa sačuvan je podrum za smeštaj piva i Vajfertova kuća u Bulevaru vojvode Putnika 5. Navode i da tradicija proizvodnje pića od hmelja može da se nastavi uz racionalizovan obim proizvodnje.

Područje obuhvaćeno planom deo je zone novog gradskog centra koji bi trebalo da se formira između auto-puta, Bulevara kneza Aleksandra, Ulice vojvode Putnika i Dragana Mancea.

Ograničenja plana su formiranje kompleksa Specijalne bolnice, proširenje kapaciteta i odvajanje kompleksa "Rudo" u cilju rešenja imovinskopravnih odnosa. Problem je i sanacija klizišta u kompleksu "Rudo".

Prema planu, trebalo bi da budu izgrađene još dve nove jednosmerne saobraćajnice, od kojih će jedna povezati "Prokop" sa auto-putem.

Trebalo bi da bude napravljeno i šetalište - Trg promenada, u okviru koga će biti napravljen park, postavljene skulpture. Za predškolce, kojih bi prema planu trebalo da bude nešto manje od 100, bićee napravljena dva depandansa, navode "Novosti".

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja