Najnovije vesti

BOMBE SU SE BAŠ NA VASKRS SRUČILE NA PORODILIŠTE U KRUNSKOJ: Dan kada su nas sa 600 aviona bombardovali saveznici i prijatelji?! Na današnji dan pre 75 godina zakazao je ljudski razum
Foto: Beoinfo

75 godina od savezničkog bombardovanja Beograda

BOMBE SU SE BAŠ NA VASKRS SRUČILE NA PORODILIŠTE U KRUNSKOJ: Dan kada su nas sa 600 aviona bombardovali saveznici i prijatelji?! Na današnji dan pre 75 godina zakazao je ljudski razum

Beograd

BEOGRAD - Polaganjem venaca na spomen-ploču žrtvama savezničkog bombardovanja 1944. godine, na zgradi nekadašnjeg Gradskog porodilišta, na prigodan način obeležena je 75. godišnjica bombardovanja Beograda od strane saveznika u Drugom svetskom ratu.

 

Vence na spomen obeležje na zgradi u Krunskoj ulici položili su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, rektor Beogradskog univerziteta Ivanka Popović, i v.d. direktora Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Marija Obradović.

 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je bombardovanje beogradskog porodilišta teško objašnjiva i apsurdna stvar, "da nas saveznici i prijatelji sa 600 aviona bombarduju", i da se dese "ovako užasne stvari".

 

foto: Beoinfo

"Ne znam koje bi to reči mogle da objasne, potrebno je da se sećamo i da se skrene pažnja svima u svetu da se to ne desi nikom", istakao je Radojičić.

 

Rektor Beogradskog univerziteta Ivanka Popović kazala je da je teško govoriti ovim povodom. "Naša je i obaveza i dužnost da se sećamo onoga što se desilo i to ne zaboravimo, ali moramo činiti sve što možemo da gledamo u budućnost", istakla je Popović.

 

Na današnji dan zakazao je ljudski razum, poručila je v.d. direktora Zavoda za zaštitu studenata Marija Obradović. Ona je podsetila da su u tom tragičnom činu život izgubile 22 porodilje i 22 bebe, nekoliko porodica koje su na uskršnji dan posećivale najbliže, kao i određen broj zaposlenih zdravstvenih radnika.

 

 

Savezničko bombardovanje Srbije i Beograd na Uskrs 1944. godine, bilo je veoma razorno i potresno, bio je bombardovan veći deo centra prestonice tada okupirane Srbije, uključujući Terazije, Palatu Albanija, Bajlonijevu pijacu.

Jedno od porušenih zdanja je i zgrada tada Gradskog porodilišta u Krunskoj ulici, danas Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...