EKIPE 24 SATA NA TERENU: Situacija sa komarcima će uskoro biti pod kontrolom
Foto: Shutterstock

preduzete sve preventivne mere

EKIPE 24 SATA NA TERENU: Situacija sa komarcima će uskoro biti pod kontrolom

Beograd -

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su 24 časa na terenu i rade na suzbijanju komaraca, a u narednih nekoliko dana, ako vremenske prilike dozvole, situacija će biti stavljena pod kontrolu, rekla je direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

"U narednih par dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, situacija sa komarcima će biti stavljena pod kontrolu imajući u vidu najavljeno lepo vreme i kapacitet Zavoda koji podrazumeva 26 ekipa, ukupno 52 uključujući jutarnji i večernji tretman", rekla je Despot.

Ona je najavila da će se danas tretirati Novi Beograd, centar grada, Zemun i Zvezdara, u četvrtak Voždovac i Obrenovac, u petak Čukarica, Obrenovac, Surčin sa selima, a u subotu svi ostali delovi grada i prigradske opštine, saopštio je Grad Beograd.

Despot je istakla da je sezona komaraca na teritoriji Beograda počela izuzetno kasno, imajući u vidu njihovu populacionu dinamiku u odnosu na prethodne godine. Ona je dodala da su preduzete sve preventivne mere kako bi se odložila sezona komaraca.

"Na vreme su odrađeni svi larvicidni tretmani u priobaljima kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarišta komaraca. Podeljene su tablete za larvicidni tetman u septičkim jamama i na ostalim mikrožarištima i na vreme čim je uočena pojava komaraca u klopkama se krenulo sa tretmanima odraslih formi komaraca", navela je Despot.

Takođe, kako je dodala, rađeni su i tretmani kućnih formi komaraca u zatvorenom prostoru gde postoje uslovi za njihovu pojavu.

Despot je podsetila da su do sada sprovedene mere u okviru kojih je u 6.520 objekata izvršeno suzbijanje kućnih formi komaraca u zatvorenom prostoru, izvršen larvicidni tretman na 6.950 hektara, suzbijanje odraslih formi komaraca na 18.360 hektara metodom termalnog zamagljivanja i 21.720 hektara metodom hladnog zamagljivanja, kao i uništavanje mikrožarišta u 27.000 kuća.

Ona je rekla da je sprovedenim merama Zavod za biocide i medicinsku ekologiju znatno odložio pojavu komaraca na teritoriji Beograda, ali je istakla da je svakodnevno nestabilno vreme sa dosta kiše i vetra ekipama zavoda onemogućavao rad jer se komarci ne mogu tretirati kada pada kiša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track