BRUKA I SRAMOTA! Beograd  je obožavao Đoku Vješticu, a evo kako mu vandali danas vraćaju (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

beograđani u šoku

BRUKA I SRAMOTA! Beograd je obožavao Đoku Vješticu, a evo kako mu vandali danas vraćaju (FOTO)

Beograd -

Spomen-ploča poznatom novinaru i jednom od osnivača Studija B Đoki Vještici, koja se nalazi kod Beograđanke, oštećena na delu u kojem je kratka biografija Vještice na srpskom i engleskom jeziku.

Fotografije uništene spomen-ploče objavljene su i na društvenim mrežama, a mnogi Beograđani osuđuju ovakav čin vandalizma.

Reagovao je čak i zamenik gradonačelnika Goran Vesić napisavši na Fejsbuku "Osobe koje su ovo uradile su bruka za naš grad. Znaju li oni uopšte ko je bio Đoko Vještica?"

Spomen-ploča Đoki Vještici inače je otkrivena je 2012. godine ispred Palate "Beograd".

Đoka Vještica rođen je 9. maja 1939. godine u mestu Otrić kod Knina. Novinarsku karijeru započeo je u listu Borba. Novinari ovoga lista sa Vješticom su 1970. godine osnovali Radio Studio B.

Bio je poznat po organizovanju mnogobrojnih humanitarnih akcija. Prvi Beogradski maraton, na njegovu inicijativu, održan je 1988. godine.

Udruženje novinara Srbije 1976. dodelio mu je nagradu "Svetozar Marković", a 2005. godine Nagradu za životno delo.

Nagradu za novinarsku humanost "Đoko Vještica" UNS je ustanovio 2011. godine. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost, što je Vještica godinama radio.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja