Povodom Međunarodnog dana deteta državni sekretar u MUP-u Milosav Miličković posetio je porodicu Rašić
Foto: MUP

Povodom Međunarodnog dana deteta državni sekretar u MUP-u Milosav Miličković posetio je porodicu Rašić

Beograd -

Vrata doma porodice Rašić u naselju Miljakovački izvori, otvorila nam je majka troje dece, Ivana koja sa svojom porodicom živi u ulici Stevana Opačića. Ivana radi u obližnjoj pekari i bori se da svoje tri devojčice, Sofiju (9), Teodoru (6) i Dunju (5) izvede na pravi put. Ivana je uz vidljivo zadovoljstvo zbog brige države izrazila i zahvalnost. Majka Ivana se seća rođenja prvog deteta 2010. godine i teške situacije u kojoj su tada bili, dok ni grad ni država nisu brinuli o porodiljama i novorođenoj deci. Kasnilo se sa isplatama dečijeg dodatka, naknadama za porodilje, za socijalna davanja. Cena vrtića je tada bila više od 9.000 dinara. „Danas je situacija daleko bolja. Nama svaki dinar mnogo znači, živimo kao podstanari, a novac koji dobijemo od države i grada Beograda danas nam omogućava da priuštimo deci osnovne stvari neophodne za život“, kaže Ivana sa osmehom na licu.

foto: MUP

Miličković je u razgovoru sa porodicom Rašić istakao da je napredak vidljiv kada je reč o porodicama sa više dece u Beogradu i svim gradskim opštinama. „Rakovica je velika Opština, mi danas imamo više od 8.000 osnovaca, više 2.500 srednjoškolaca, kao i veliki broj mališana u vrtićima. Država se sada obavezala da na pravi način pruži finansijsku podršku porodicama sa decom. Imamo mere podsticaja rađanju, obezbeđene su mere podrške porodicama za drugo i treće dete brojne olakšice za plaćanje vrtića, jednokratne pomoći od strane grada i Sekretarijata za socijalnu zaštitu i slično“, rekao je Miličković. „Sada svako treće, četvrto i bilo koje naredno dete u porodici, ima pravo na besplatan boravak u vrtiću. Ova odredba na snazi je u beogradskim obdaništima poslednjih nekoliko godina, a odlukom Skupštine grada ona je samo potvrđena i usklađena sa novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Sada gradimo nove vrtiće i cena vrtića je dvostruko manja (5.500 dinara). Samo kad se setite kako je bilo 2012. godine vidite koliko je sada jeftinije. Mogu da Vam najavim da ćemo uz pomoć grada izgraditi novi vrtić u naselju Miljakovcu 3 za mališane Miljakovca i Sunčanog brega“, dodao je Miličković.

foto: MUP

„Imate čitava novoizgrađena naselja kojima su potrebni sadržaji kao što su škola, vrtić, mesna zajednica, pošta i zahtevi građana su opravdani. Svakoga dana a ne samo danas, na Međunarodni dan deteta, moramo pokazivati brigu o deci, njihovim roditeljima, samohranim. majkama, deci sa posebnim potrebama, deci koja boluju od nekih bolesti, kao i o zdravoj deci. Moramo zaštititi njihova prava i na sve načine ojačati osnovnu ćeliju društa, a to je porodica“, naglasio je Miličković. Drago mi je da vidim da se sada radi planski, da imamo dobru saradnji i sa republikom, gradom i opštinom i kada je tako, onda rezultati ne izostaju. Država danas ima sluha za potrebe roditelja, dece, penzionera, mladih. Zahavljujem se na gostopromstu porodici Rašić, pre svih Ivani, majki troje dece koja brine svakodnevno o svoje tri prekrasne devojčice (Sofiji, Teodori i Dunji) i bori se da ih izvede na pravi put kako bi ima obezbedila srećno detinjstvo. A na državi je da uradi svoj deo posla i država sada ima više novca da pokaže brigu i o penzionerima, i o višečlanim porodicama. To je tako jer su nama zaista građani na prvom mestu“, zaključio je Miličković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track