OPET svoj na svome

POBEDNIK SE VRATIO KUĆI NA KALEMEGDAN, VESIĆ ZA KURIR Istorijski trenutak, nema panorame bez BG simbola NAPRAVIO I SELFI

Beograd -

Građani će danas, od 10 do 16 sati, statuu moći da vide izloženu na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave

BEOGRAD - Statua Pobednika stigla je u Beograd posle četiri meseca rekonstrukcije u Smederevu i građani će danas, od 10 do 16 sati, moći da je vide izloženu na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, neposredno pored lokacije spomenika.

1 / 31 Foto: Zorana Jevtić

O toku i važnosti rekonstrukcije, ekskluzivno ovog jutra za Kurir govori zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je napravio i selfi sa Pobednikom.

- Malo je događaja oko kojih svi delimo ista osećanja i koji izaziva ovakve emocije kao što je vraćanje Pobednika. Svi mi koji se ovde nalazimo imaju osećaj da se dešava nešto veliko i takav osećaj imali su građani Beograda 1928. godine kada je postavljen - izjavio je Vesić jutros podsetivši na njegov istorijat i zanimljivu sudbinu tokom koje je godinama čamio u jednom magacinu na Senjaku a na Kalemegdanu je završio jer je kao nag muškarac bio "nepristojan" za Terazije.

foto: Zorana Jevtić

- Danas nema razglednice niti panorame bez Pobednika - kazao je Vesić i dodao da tako Pobednik postade simbol Beograda.

- Pobednik je iznad svih nas i treba svi da uživamo u njemu bez svađa i podela - dodao je Vesić podsetivši ne samo da je statua bila u jako lošem stanju, te da je Grad izdvojio 200.000 evra da se ona restaurira, nego i na hajku koja je jesenas vladala kako nikada neće biti vraćen, kako će biti pretopljen, otet, prodat...

- Građani, dođite! Uživajte u Pobedniku, napravite selfi, slikajte se sa Pobednikom! Lep je dan a ovo je jedinstvena prilika koju su imali samo Beograđani 1928, druge neće biti - zaključio je Vesić dodavši da je on naš simbol i zaštitnik već 91 godinu, te da isto toliko čuva i nas i naš grad.

Podsetimo, statua, delo Ivana Meštrovića, koja skoro čitav vek krasi Beograd, sutra će biti vraćena na staro mesto - na postament.

Spomenik, koji je juče dopremljen iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva, radnici su dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom.

Čuveno remek delo Ivana Meštrovića nalazi se u neposrednoj blizini postamenta i spremno "čeka" građane koji će moći da ga pogledaju danas od 10 do 16 sati.

Među prvima koji su napravili selfi sa rekonstruisanim "Pobednikom" bio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a priliku da se fotografišu sa simbolom srpske prestonice iskoristila je i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, kao i predstavnici medija. "Pobednik" će na postament biti vraćen sutra, a predviđeno je da cela operacija bude izvedena od 10 do 13 sati.

Na tom mestu nalazio se od 1928. godine, ali je vremenom pretrpeo znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, kao i same bronzane skulpture koja je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, ali i pukotine koje su dogodile usled prodora vode u skulpturu.

Povremeno su čišćeni grafiti i menjane fuge na postamentu, ali restauracija same skulpture nije rađena nikada, do 10. oktobra prošle godine kada je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

U međuvremenu, završeni su i radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalović.

Prvobitno je bilo zamišljeno da "Pobednik" bude postavljen na Terazijama, ali su građani to osporavali, smatrajući da će naga skulptura negativno uticati na moral srpskih devojaka, pa je spomenik postavljen na Kalemegdanu. Za kulturno dobro proglašen je 1992. godine.

Iz Smedereva, gde je rekonstruisan od sredine oktobra, Pobednik je dovezen na autošleperu, uvijen u plavu foliju, u pratnji dva policijska automobila.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track