POČELA DEZINFEKCIJA POVRŠINA OKO BEOGRADSKIH BOLNICA: Gradska čistoća u borbi protiv korona virusa
Foto: Profimedia

čišćenje

POČELA DEZINFEKCIJA POVRŠINA OKO BEOGRADSKIH BOLNICA: Gradska čistoća u borbi protiv korona virusa

Beograd -

JKP Gradska čistoća od sinoć je počela da sprovodi opsežnu akciju dezinfekcije javnih površina u okviru prilaza ustanovama zdravstvene zaštite širom Beograda. Kako je saopšteno, ova akcija će se kontinuirano sprovoditi sa ciljem da se spreči ulazak koronavirusa u zdravstvene ustanove što je od ključnog značaja za njihov rad.

"Kada ekipe završe dezinfekciju prilaza svim zdravstvenim ustanovama u Beogradu, počeće i dezinfekcija površina koje se nalaze u krugu kliničkih centara i bolnica.

U toku noći ekipe Čistoće rastvorom natrijum hipohlorita izvršile su pranje prilaza KBC Dr Dragiša Mišović - Dedinje, KBC Zemun, Kliničkom centru Srbije, Urgentnom centru, Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić, Institutu za transfuziju krvi Srbije, Klinici za infektivne i tropske bolesti Prof.dr Kosta Todorović, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, GAK Narodni front, kao i prilaza domovima zdravlja na GO Stari grad, Savski venac i Čukarica. Akcija se nastavlja tokom dana kako bi se stiglo i do svih ostalih ustanova primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite na teritoriji svih deset beogradskih opština iz nadležnosti Čistoće, navodi se u saopštenju.

Ističe se da će se tokom vanredne situacije, pored redovnih aktivnosti odnošenja smeća i čišćenja, ekipe JKP Gradska čistoća redovno prati ulice, trotoare, autobuska stajališta i sudove za odlaganje otpada pomoću dezinfekcionog sredstva na bazi hlora, koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija kao meru za sprečavanje širenja virusa korone.

"Higijena u gradu Beogradu je u ovom trenutku od ključne važnosti i iz JKP Gradska čistoća zahvaljuju svim sugrađanima koji su sa javnih površina sklonili svoja vozila i tako omogućili ekipama preduzeća da nesmetano obavljaju dezinfekciju ulica, trotoara i autobuskih stajališta. Čistoća će nastaviti sa dezinfekcijom javnih površina koje će se obavljati svakodnevno, u tri smene. Juče je na gradskim ulicama bilo 65 cisterni, 10 auto-čistilica i osam hidro-peračica".

"Čistoća" moli sugrađane da u ovim danima ne zanemare i važnost očuvanja i zaštite životne sredine, posebno u naseljima gde je, nažalost, primećeno učestalo formiranje divljih deponija.

Iz Čistoće podsećaju da je od ključnog značaja da se otpad pravilno odlaže i isključivo na mesta za to propisana, kako bi ekipe preduzeća u vanrednim okolnostima mogle da budu efikasne u održavanju higijene u gradu Beogradu, a podsećaju sugrađane da zatvaraju kontejnere nakon odlaganja smeća, kako se ono ne bi osipalo na javne površine i da za to koriste nožne papuče, kako ne bi dolazili u kontakt sa kontejnerom.

"JKP Gradska čistoća apeluje na sugrađane da u komunikaciji sa komunalnim radnicima na terenu drže odstojanje od dva metra, zbog sopstvene, ali i zbog zaštite zaposlenih u Čistoći, koji bez obzira na vanrednu situaciju rade 24 časa dnevno u korist svih Beograđana", stoji u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustacija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track