EFIKASNIJE NE MOŽE: Oko sokolovo za tri dana snimilo 3.740 prekršaja
Foto: Zorana Jevtić

MNOGO VIŠE NEGO PATROLA KOMUNALNE POLICIJE

EFIKASNIJE NE MOŽE: Oko sokolovo za tri dana snimilo 3.740 prekršaja

Beograd -

Sistem "Oko sokolovo" za tri dana konstatovao je deset puta više nepropisnih parkiranja nego što 17 do 20 patrola komunalne policije zabeleže za jedan dan, navodi se u saopštenju Beoinfa.

Rukovodilac sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije Ranko Šekularac rekao je danas za TV Prva da je u poslednja tri dana konstatovano oko 3.740 nepropisno parkiranih vozila sistemom "Oko sokolovo".

Dodao je da je to znatno više od 350 konstatovanih nepropisnih parkiranja u jednom danu koliko uspe da zabeleži 17 do 20 patrola.

On je rekao da Komunalni milicajci koji upravljaju vozilima sistema "Oko sokolovo", ukoliko su u procesu primene ovlašćenja mogu to vozilo privremeno skloniti kako ne bi ometali saobraćaj.

"Ne može se govoriti o bahatom i namernom zaustavljanju na nepropisnom mestu, jer komunalni milicioner u primeni svojih ovlašćenja nije u prekršaju u toj situaciji", rekao je on.

Dodaje da bi takvih situacija trebalo da bude što manje, i da zaustavljanja treba da bude u izuzetnim situacijama, kada su na to primorani.

"Svakako je nedopustivo da, bez obzira da li se radi o ovlašćenom licu ili bilo kome drugome, svojim zaustavljanjem ugroze druge učesnike u saobraćaju", rekao je on.

Dodao je da su građani pozitivno reagovali na pojavu ovog sistema jer je ranije bilo mnogo primedbi na funkcionisanje službe za kažnjavanja bahatih vozača.

"Trenutno će vozila biti raspoređena na mapirane ulice, ali smo i u fazi razmatranja da se vozila uključe i na rubne opštine i ulice koje nisu mapirane", najavio je on.

Za parkiranje motorcikala i skutera van parking mesta, u "sivoj zoni", rekao je da će biti kontrolisani a ukoliko ne narušavaju slobodu kretanje njihovi vozači neće biti kažnjavani.

"Moramo biti toleranti i svesni smo manjka slobodnih parking mesta. Mi smo tu da omogućimo lakši život građana i da zajedno sarađujemo, a ne da uvodimo represivne mere", rekao je on.

Za vozila koja su trenutno u sistemu "Oko sokolovo" rekao je da su pouzdana i sigurna za rad, te da će se ukoliko se pojavi potreba možda razmatrati da se uvedu i manja vozila u ovoj sistem.

"Nije poenta da se na ulicu izveze vozilo koje će često biti u servisu i neće moći da pruži uslugu za koju je namenjeno. Najvažnije je da vozilo može da pruži punu uslugu građanima i bezbednost patroli komunalne milicije", rekao je on.

Dodao je da je sistem Oko sokolovo nadogradiv i da će moći da se koristi i za kontrolu i prijavu problema koji su u nadležnosti drugih komunalnih službi, kao što su rupe na putu, zatim deo propisnog parkiranja i dostavljanje podataka "Parking servisu".

"Nisam siguran da su softveri iz okruženja u toj meri multifunkcionalni", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track