U PRESTONICI 500 DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU IMA LIČNOG PRATIOCA, Stanisavljević: Planirano povećanje tog broja
Foto: Ana Paunković

USLUGA POTPUNO BESPATNA

U PRESTONICI 500 DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU IMA LIČNOG PRATIOCA, Stanisavljević: Planirano povećanje tog broja

Beograd -

U Beogradu je do sada 500 dece sa smetnjama u razvoju dobilo ličnog pratioca, a u gradskom budžetu izdvojena su dodatna sredstva kako bi broj ličnih pratilaca i ove godine bio povećan.

Usluga lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju u Beogradu je uvedena 2014. godine, a gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kaže da je jedan lični pratilac zadužen da prati samo jedno dete, te da je ova usluga potpuno besplatna.

- Beograd je najveća lokalna samouprava koja je prva krenula sa tom vrstom usluge i ima najviše ličnih pratilaca - rekla je Stanisavljević za Tanjug i precizirala da je u glavnom gradu 2014. godine bilo 44 ličnih pratilaca, a da ih je danas 500.

Gradska sekretarka ističe da je i ove godine planirano povećanje broja ličnih pratilaca.

- Ove godine u gradskom budžetu izdvojena su sredstva u iznosu od 330 miliona dinara tako da je i ove godine planirano povećanje broja ličnih pratilaca - rekla je i dodala da se svake godine njihov broj povećava za 60 do 80 - u zavisnosti od potreba u toj godini.

Stanisavljević je istakla da je važno da se konstantno vrši uključivanje nove dece jer su u Beogradu velike potrebe za ovom uslugom koja je, podseća, u potpunosti finansirana iz gradskog budžeta i za roditelje besplatna.

Humanitarna organizacija "Dečje srce" već šestu godinu sprovodi uslugu lični pratilac deteta, a prema rečima direktora te organizacije Gorana Rojevića, da bi neko mogao time da se bavi, mora prethodno da prođe obuku.

Dečje srce
foto: Dragana Udovičić

Pojasnio je da kroz obuku osoba dobije jasne smernice šta bi trebalo da radi sa detetom koje ima smetnje u razvoju, a između ostalog, potrebno je da uradi i lekarski pregled kako bi lekari potvrdili da je ta osoba spremna za rad sa detetom.

- Iskustva ličnih pratilaca su veoma lepa jer ostvare sebe kroz rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Ta deca su veoma iskrena i čista i kada razbijete predrasude o njima, onda nađete put do njihovog srca, a samim tim i način da im pomognete u onome što su njihove osnovne potrebe - rekao je Rojević.

Boža Stojković, roditelj sedmogodišnjeg dečaka koje je dobilo ličnog praitioca početkom ove godine, kaže da je prezadovoljan jer zahvaljujući tome njegovo dete napreduje.

- Naučio je da piše i čita, a počeli smo da radimo i matematiku, što pre nije moglo - naveo je Stojković.

Državna revizorska institucija predstavila je juče izveštaj u kojem je analizirano obezbeđivanje usluge lični pratilac deteta, a tom prilikom rečeno je da 2019. godine 47 gradova i opština u Srbiji, što je trećina, nije imalo uspostavljenu tu uslugu socijalne zaštite.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track