Najnovije vesti

GORAN VESIĆ: Treća linija metroa od Novog Beograda do Banjice 2
Foto: Beoinfo

zamenik gradonačelnika

GORAN VESIĆ: Treća linija metroa od Novog Beograda do Banjice 2

Beograd

Treća linija Beogradskog metroa, prema postojećem konceptu, trebalo bi da spoji Novi Beograd sa Banjicom 2, bila bi duga 20,8 kilometara i imala bi 21 stanicu, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ideja je, kaže Vesć, da ta linija prođe kroz centar grada, ispod Trga Republike i Doma Narodne skupštine, ali i da spoji autobusku stanicu u Bloku 42 i Železničku stanicu "Beograd - centar.

Tačka spajanja prve linije metroa od Makiša do Mirijeva sa trećom je Trg Republike, dok se sa drugom linijom, koja će spajati Zemun sa Mirijevom, treća ukršta u dve tačke, ispod parka Manjež i kod "Štark arene".

Vesić za Novosti kaže da radovi na gradnji metroa počinju 1. novembra ove godine i da do 2030. nema stajanja.

- Do tada ćemo završiti prve dve linije - rekao je Vesić i dodao da će do aprila biti završen idejni projekat za depo na Makišu, kako bi radovi počeli u novembru.

metro, vagoni, Beogradski metro
foto: Instagram Printscreen, Siniša Mali

Naveo je da će gradnja depoa koštati 70 miliona evra i dodao da će u novembru biti završen i idejni projekat za prvu fazu prve linije metroa, od Železnika do Karaburme.

- Tada će biti potpisani komercijalni ugovori sa francuskom stranom, koja je zadužena za elektromašinske podsisteme i vozove, i kineskom stranom, koja će izvoditi građevinske radove, kako bismo iz depoa odmah počeli da radimo prvu liniju bez zastoja - rekao je Vesić.

Najavio je da će u maju biti raspisan i konkurs za idejno rešenje prvih 17 metro stanica.

- Biće pozvane domaće arhitekte i želimo da svaka metro stanica bude drugačija, da 'govori' o tom delu grada, istoriji Beograda i Srbije - rekao je Vesić.

Beogrđani će, kaže Vesić, moći da vide kako će izgledati metro na izložbenom prostoru na Trgu Republike, a šandovi će biti i u prigradskim opštinama.

- Sugrađani će moći i da glasaju kakav izgled kompozicija žele, one inspirisane prestoničkim rekama ili po motivima zastave i grba grada - kaže Vesić.

(Kurirr.rs/ Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...