ULEPŠAVA SE BLOK 21 U NOVOM BEOGRADU: Dobiće 2 nova dečja igrališta, prostor za šah i odmor (FOTO)
Foto: JKP Zelenilo Beograd

Planirani završetak građevinskih radova je 15. septembar

ULEPŠAVA SE BLOK 21 U NOVOM BEOGRADU: Dobiće 2 nova dečja igrališta, prostor za šah i odmor (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - JKP „Zelenilo - Beograd” započelo je radove na uređenju dečjeg igrališta i zone za odmor u Bloku 21 na Novom Beogradu, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

U istočnom delu opštine Novi Beograd, u Bloku 21, zaposleni JKP „Zelenilo –Beograd“, Beograd započeli su radove na uređenju dečijih igrališta i zone za miran odmor. Ukupna zona intervencije je 4.421 m2. Novoprojektovano rešenje podrazumeva razdvajanje dela mirnog odmora i dečijih igrališta.

Kada radovi budu završeni, stanovnici ovog dela Beograda, dobiće dva nova dečija igrališta, urađena po važećim standardima i normativima, kao i prostor za šah i miran odmor, koji će biti povezani sa ostatkom zelenih površina u Bloku.

Na igralištu namenjenom deci uzrasta od 5 do 12 godina, biće postavljena penjalica tip „Iglo“, vrteška tip „Jelena“, ljuljaška tip „Milica“ sa gumenim sedištima i jedan kombinovani rekvizit.

Blok 21
foto: JKP Zelenilo Beograd

Svi rekviziti biće postavljeni na zaštitnoj podlozi od livene gume crvene boje. Dok će na igralištu za uzrast dece od 2 do 12 godina, zaštitna livena gumena podloga biti zelene boje, a od rekvizita biće postavljen kombinovani rekvizit, ljuljaška sa zatvorenim sedištima tip „Milica“ i klackalica tip „Rada“. Na ovom igralištu biće ugrađeni i elementi razvojno–edukativnog karaktera, čiji je sastavni deo poligon, koga čine šest igara: „Šake i stopala“, „Skok na jednoj nozi“, „Panjevi“, Sunožni skokovi“, „Žablji skok“ i „Školica“, a igre koje se nalaze unutar poligona su „Ježeva kućica“, „Skok u dalj“ i „Ogledalo za dva igrača“.

Ova dva igrališta biće povezana glavnom asfaltnom stazom, oivičene utopljenim sivim baštenskim ivičnjakom, kako bi atmosferska voda mogla nesmetano oticati u okolne zelene površine. Uz sama igrališta biće postavljene info table sa uputstvima o pravilnom korišćenju igrališta.

Novoprojektovano rešenje predviđa i postavljanje metalne zaštitne ograde u dužini od 83m, a zbog zaštite površina od nepropisnog parkiranja planirano je postavljanje i 85 metalnih zaštitnih stubića. Od mobilijara predviđeno je postavljanje 14 klupa sa naslonom, devet betonskih đubrijera i tri šah stola sa klupama.

Nakon građevinskih radova, izvršiće se obnova travnjaka na površini od 2.515 m2 setvom travnog semena. Takođe, planirana je i sadnja dva stabla visokih četinara, sedam stabala visokih lišćara i šest stabala srednjih lišćara, kao i 145 komada listopadnog žbunja i 35 komada zimzelenog žbunja.

Planirani završetak građevinskih radova je 15.09.2021. godine, dok će hortikulturni radovi biti izvedeni u periodu mirovanja vegetacije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track