02:49

NASELJE ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO, A OSTAVLJENO DA PROPADA: Evo sa kojim se sve problemima suočavaju žitelji Cerak vinograda

KURIR TELEVIZIJA

NASELJE ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO, A OSTAVLJENO DA PROPADA: Evo sa kojim se sve problemima suočavaju žitelji Cerak vinograda

Beograd -

Naselje Cerak vinogradi prvo je kompletno savremeno stambeno naselje u zemlji stavljeno pod nadležnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a paralelno sa tim je i deo stalne postavke Muzeja Moma u Njujorku.

Ipak, stanari zelena oaze satkane od Breza, Kedrova, Borova, Kestenova, Lipa poslednjih godina imaju brojne probleme, jer je zub vremena u ovom naselju izgrizao platoe, šetališta i stepeništa, a zapušteni su i objekti u kojima su nekad bili smešteni omiljeni zanatski centri i prodavnice građana sa Ceraka.

Na to će stanari ovog kraja moći da utiču svojim primedbama i sugestijama, jer je pre dva dana Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Beograda stavio na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije komercijalne zone između ulica Jablaničke, Vinogradskog venca i kompleksa dečje ustanove na području opštine Čukarica.

Bora Popović, žitelj Ceraka kaže za Kurir televiziju da je posle 40 godina naselje ruinirano jer nadležne institucije nisu vodile računa o svom poslu.

Olivera Gaborov Lazić, arhitekta i žiteljka Cerak vinograda navodi da je ugostiteljsko-trgovinski objekat potpuno promenio svoj izgled.

"On je pod zaštitom, i ako se adaptira ili rekontsruiše on mora da izgleda istovetno kako je izgledao kad je bio izgrađen", objašnjava arhitekta.

Stanari naglašavaju da nema ni dovoljno kontejnera. Planirana je i gradnja stanova, kulturnog centra i sportskog kompleksa, pa posle javnog uvida povodom plana detaljne regulacije područja između dva vrtića ostaje da se vidi da li će ponovo imati razloga za ponos i diku.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:31

JOŠ JEDAN DEO GRADA PROGLAŠEN KULTURNIM DOBROM: Posle Ceraka, i 9 novobeogradskih blokova pod zaštitom (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track