MUZEJ GRADA BEOGRADA BIĆE 3 PUTA VEĆI OD NARODNOG: Uskoro tender za izgradnju, radovi će trajati 2 godine, a koštaće 25 miliona
Foto: Beoinfo

po svim standardima

MUZEJ GRADA BEOGRADA BIĆE 3 PUTA VEĆI OD NARODNOG: Uskoro tender za izgradnju, radovi će trajati 2 godine, a koštaće 25 miliona

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da se već uveliko radi na raspisivanju tendera za izgradnju Muzeja grada Beograda.

- Muzej će se nalaziti u Resavskoj 40b, a uređenje će trajati dve i po godine. Grad Beograd je za ovu godinu već izdvojio 12 miliona evra, a ukupno će biti potrebno 25 miliona. Muzej grada trenutno se nalazi na 14 lokacija, a muzej koji budemo napravili u Resavskoj biće tri puta veći od Narodnog muzeja i imaće veličinu trećine Luvra. Biće po svim standardima - rekao je Vesić.

U planu je prema njegovim rečima poseban depo za čuvanje umetničkih dela koja pripadaju Gradu Beogradu gde će se slike i skulpture čuvati po svim standardima kako se čini u svetu.

- Muzej grada Beograda ostaće generacijama iza nas i zato je veoma važno ono što smo danas uradili i ovo je prvi put od '90. godine da se država umešala i otkupila nešto na tržištu jer ne želi da nestane njeno kulturno blago - rekao je zamenik gradonačelnika nakon jučerašnje aukcije umetničkih dela iz stečajne mase "Jugoeksporta".

Podsetimo, Grad Beograd juče je za 33 miliona dinara otkupio svih 148 umetničkih dela naših poznatih slikara koji su činili deo stečajne mase preduzeća "Jugoeksport".

Sva ta umetnička dela biće ubuduće u vlasništvu Muzeja grada Beograda.

Među tim slikama nalaze se dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića, Milana Konjovića i mnogih drugih važnih srpskih slikara.

Vesić je podsetio je i da su pre prodaje Centra "Sava" sva umetnička dela prebačena u Muzej grada, a nepokretna dela izuzeta iz prodaje i kupac je bio obavezan da sklopi sporazum sa Muzejom grada Beograda o čuvanju tih dela.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track