Najnovije vesti

DA NAM JE SAMO DA NAS PUSTE NA POLA SATA DA POKUPIMO DOKUMENTA, FOTOGRAFIJE I IKONE: Stanari srušene zgrade u Vidovdanskoj očajni!
Foto: Suzana Trajković

Drama bez kraja

DA NAM JE SAMO DA NAS PUSTE NA POLA SATA DA POKUPIMO DOKUMENTA, FOTOGRAFIJE I IKONE: Stanari srušene zgrade u Vidovdanskoj očajni!

Beograd
00:25h

Stanari zgrade u Vidovdanskoj ulici juče ujutru su došli da obiđu zgradu koja je počela da se urušava u petak, da bi im se još jedan deo ubrzo srušio pred očima

U Vidovdanskoj ulici na Vračaru danas oko podneva srušio se još jedan deo zgrade, nakon što se prvi deo urušio u petak prošle nedelje, zbog čega su stanari objekta ostali bez krova nad glavom i privremeno smešteni u hotelu "Slavija".

Drama je danas počela kada su stanari došli ispred zapečaćene zgrade da bi proverili da li je započeto zasipanje peskom, koje im je obećano da bi se urušavanje sprečilo, da bi im se za par minuta jedan ceo stan srušio pred očima! Stefan Hinić, jedan od stanara ove zgrade, koji je po struci mašinski inženjer, rekao je da je ispred urušene zgrade zatekao bageristu koji je počeo da nasipa zemlju.

zgrada, Vračar, Vidovdanska ulica, urušavanje
foto: Kurir televizija

- Čim sam došao, vrlo brzo je počeo da pakuje mašinu, zatvorio ogradu i krenuo s namerom da ode. Pitao sam ga šta je plan za danas, na šta mi je rekao da je plan bio da se naspe 10 kamionskih tura, ali da je nasuo dve i dobio naređenje od šefa da obustavi radove.

zgrada, urušena zgrada, Vračar, Vidovdanska ulica
foto: Zorana Jevtić

Deset minuta kasnije stan komšinice počeo je da nam se ruši pred očima - rekao je on tvrdeći da je očigledno dozvoljeno da se zgrada uruši jer "to nekome odgovara".

- Urušio se ceo jedan ceo stan, posle toliko dana agonije. To je moglo da se spreči da su se jame nasule, da su se stavili podupirači - rekao je on. Ispred zgrade u Vidovdanskoj ulici bilo je još stanara koji nisu želeli da govore za medije.

Sa suzama u očima gledali su ruinu koja je ostala od njihovih domova, i prilaz zgradi koju je okupirala policija, građevinska inspekcija, i komunalna policija, a kojoj niko sem bagera ne sme da priđe. U suzama su govorili da je jedino što žele da odatle pokupe naosnovnije stvari - svoja dokumenta, fotografije, vrednosti, uspomene, ikone.

- Ako krenu da ruše zgradu, skupiće se ovde hiljadu ljudi. Zaustavljaćemo gradilište svake sekunde, čeprkaćemo kao psi da izvučemo svoje stvari na ovaj ili onaj način. Ceo život nam je tu, a želimo samo sitnice koje nam znače - rekao je Hinić za Kurir, dodajući da se nadaju da će svi stanari biti obeštećeni na korektan način, kako je i obećano.

Podsetimo, u Vidovdanskoj ulici na Crvenom krstu na beogradskoj opštini Vračar u petak se urušila zgrada koja se nalazi na parceli pored aktuelnog gradilišta. Pretpostavlja se da je za urušavanje odgovorno gradilište, a ekipe spasilaca izašle su odmah na teren kako bi evakuisale sve stanare. Na sreću, nije bilo povređenih prilikom urušavanja, a stanarima je onemogućeno da se vrate u svoje domove. Oni su privremeno smešteni u hotelu "Slavija".

Stanari sutra imaju sastanak sa predstavnicima grada

Stanari urušene zgrade u Vidovdanskoj koji su se danas okupili ispred zgrade koja je do nedavno bila njihov dom, a danas samo ruina, podsetili su da su u ponedeljak imali sastanak sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i nadležnima u Gradu Beogradu, sa kojima su pričali o rešavanju njihovog problema, a na sastanku im je rečeno, kako kažu, da će u zavisnosti od bezbednosne procene pokušati da im se izvuku stvari. Za sutra stanari imaju zakazan sastanak sa predstavnicima grada gde će videti šta će im biti ponuđeno.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja