STANARINA, TELEFON, MREŽA, U REDU! Ali ova stavka zbunila je studente u domu! Na računu i trošak od 350 dinara o kom se priča FOTO
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

FISKALNI RAČUN IZ STUDENTSKOG DOMA postao hit na mrežama

STANARINA, TELEFON, MREŽA, U REDU! Ali ova stavka zbunila je studente u domu! Na računu i trošak od 350 dinara o kom se priča FOTO

Beograd -

Za razliku od onih koji nisu upali na budžet, studenti koji su ispunili normu za dom i menzu, imaju manje troškove prilikom studiranja. Upravo to je razlog zbog kojeg je jedan račun iz studentskog doma postao pravi hit na društvenim mrežama i to zbog jedne stavke koju plaćaju 350 dinara.

Stanarina - 913, 23, depozit 1.490 dinara, administrativni troškovi 300, održavanje računarske mreže 300, telefonska pretplata 85.81, društveni život 350 dinara, stavke su na računu za januar mesec, čija suma iznosi 3.439 dinara mesečno.

I dok su sve stavke bile jasne, korisnici "Redita", gde je fotografija računa i objavljena, stavku "društveni život" nisu razumeli, Odnosno, niko od njh nije znao da protumači šta konkretno znači ova stavka.

Međutim, ono oko čega su se svi složili, jeste činjenica da im je to bio le i nezaboravan deo života.

"Kad sam bio u domu oko 2010. godine u Paviljonu 4 kod Elektronskog fakulteta, cena je bila ja mislim oko 1.400 dinara. Dom je među najboljim u Srbiji po pitanju uslova. Na jednom spratu su bila 4 "boksa". Jedan boks je sadržao 4 sobe po dvoje ljudi, u svakoj sobi kupatilo. Ispred zajednički dnevni boravak, kuhinja, frižder, TV i fotelje koje deli tih 8 ljudi. Realno ne postoji bolji način socijalizacije. Nije daleko, nije prisilno, a dovoljno intimno. Menza je bila oko 4.000 sva 3 obroka, 30 komada. Dakle za 5.500 si potpuno obezbeđen bio ceo mesec. Veš mašina je bila 20 dinara sat, i tvoj je prašak. U 300 metara ti se nalazi dom, menza i fakultet. Grad na 15 minuta pešaka.

Život u domu bajka, spremaš ispite, napijaš se i ideš po žurkama i po gradu. Sve informacije kod tebe, lakše polažeš jer je cela ekipa tu, svi znaju nešto. U prizemlju sala za stoni tenis koja je služila uveče za žurke.

Na jednom spratu si imao čitaonu, mesto gde se ćuti i uči, i crtaonu, mesto gde su bile arhitekte i elektronci, crtači i vežbači, mesto gde se priča i gde je bleja. Ispred košarkaški i fudbalski tereni. Mislim da je po uslovima Paviljon 4 u Nišu nenad*e*iv u Srbiji, realno nisam čuo za bolje uslove da mi je neko ispričao.

studenti, mladi, žurka, protesti, protest studenata
foto: Filip Plavčić

Fale ti pare? Studentska zadruga, vas četvorica istovarite dva kamiona brašna, zaradite po 1.500 kinte i dobijete 4 tepsije bureka, časti vas gazda pekare. Od ovih 1.500 se upropastiš koliko se napiješ. Ili platiš ispit u vanrednom roku. Studentski život u domu je deseta dimenzija. To treba doživeti.", napisao je ovaj mladić.

Ostali su pokušali da rastumače stavku "društveni život", te je jedno od ponuđenih rešenja bilo i to da se radi o vremenu provedenom na žurkama u hodnicima.

Studenjak, studentska soba, studentski dom
foto: Zorana Jevtić

"Ja sam vec dva meseca u domu i mislim da ne dobijaš nista zvanično za tu cenu. Ljudi prave žurke i druženja po hodnicima, sad ne znam da li to oni naplaćuju kao "društveni život"", napisao je ovaj mladić.

U nameri da se rastumači šta znači ta stavka, Blic je svojevremeno kontaktirao Studentski centar, koji je dao objašnjenje zašto se ova stavka plaća i kome novac ide u ruke.

Studentski Dom
foto: Stefan Jokić

- Društveni život košta 30 dinara u domu i taj novac ne ide u ruke Studentskom centru, već Savezu studenata, kako bi oni imali sredstva za organizovanje raznih koncerata, predstava i ostalih događaja - objasnili su 2018. godine iz Studentskog centra.

žurka
foto: Shutterstock

U međuvremenu, sudeći po računu, ta stavka je poskupela na 350 dinara. A sudeći po iskustvima studenata koji su se ređali sipod objave na "Reditu", svaki dinar koji se da za nju, vredi, kako u realnom vremenu, tako i kasnije tokom života, tokom prisećanja na studentske dane.

Kurir.rs/Blic/Foto: Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track