OTVOREN PRVI OBJEKAT ZA PRIVREMENO PRENOĆIŠTE BESKUĆNIKA: Trenutno radi s pola kapaciteta, mesta ima za 104 korisnika
Foto: Beoinfo

OTVOREN PRVI OBJEKAT ZA PRIVREMENO PRENOĆIŠTE BESKUĆNIKA: Trenutno radi s pola kapaciteta, mesta ima za 104 korisnika

Beograd -

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić prisustvovala je danas otvaranju objekta privremenog prenoćišta za lica bez krova nad glavom.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u saradnji sa Crvenim krstom Beograda, prvi put otvara ovakav objekat u glavnom gradu, koji se nalazi u Ulici Dr Milutina Ivkovića 2 na Autokomandi. Zajedno sa sekretarkom objekat su obišli i v.d. direktora Gradskog centra za socijalni rad Silvia Alavanja i sekretar Crvenog krsta Beograda Nikola Prica.

Privremeno prenoćište, svratište za odrasle
foto: Beoinfo

Aleksandra Čamagić je podsetila da su se poslednjih godina otvarali dnevni centri ovakvog tipa, ali da je ljudima koji nemaju krov nad glavom važno da dobiju mogućnost i privremenog prenoćišta.

– Razlika u odnosu na Prihvatilište za odrasla i stara lica jeste u tome što je to vid trajnijeg smeštaja, gde se boravi na osnovu uputa Centra za socijalni rad u periodu od šest meseci. Prihvatilište trenutno radi s pola kapaciteta, preciznije tamo ima mesta za 104 korisnika, a trenutno ih ima pedesetak. Ustanova za privremeno prenoćište jeste vid podrške za ljude koji su u situaciji beskućništva i ne žele da uđu u sistem socijalne zaštite niti da budu institucionalizovani i deo kolektiva – rekla je sekretarka.

Privremeno prenoćište, svratište za odrasle
foto: Beoinfo

Cilj, ipak, jeste da ljudi uđu u sistem jer na taj način mogu da dobiju sve vidove pomoći socijalne zaštite u skladu sa odlukama Grada Beograda, kojih zaista ima mnogo.

– Oni koji to ne žele imaće prostor za prenoćište gde će moći da se osete sigurno – kazala je Aleksandra Čamagić.

Prema procenama, u Beogradu primarnih beskućnika ima oko 150. Nikola Prica je precizirao da je namera da nov prostor bude otvoren do 31. marta, eventualno i duže ako bude potrebe.

Privremeno prenoćište, svratište za odrasle
foto: Beoinfo

– Кapacitet je 20 ležaja sa dva odvojena bloka, za žene i muškarce. Ako bude bilo potrebe, kapacitet će se proširiti. Radno vreme je od 20 časova do 8 ujutro i to od večeras – naveo je Prica.

Građani koji su u situaciji da pomognu mogu to da učine donacijom odeće i konzervirane hrane u bilo kojem od opštinskih odseka Crvenog krsta.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja