PORED OVE ZGRADE PROŠLI STE MILION PUTA I NISTE SE NI OSVRNULI: A nekad je bila jedna od najlepših u BG, znate li šta se tu nalazi
Foto: Instagram Printscreen/Siniša mali

neobična fasada

PORED OVE ZGRADE PROŠLI STE MILION PUTA I NISTE SE NI OSVRNULI: A nekad je bila jedna od najlepših u BG, znate li šta se tu nalazi

Beograd -

BEOGRAD - Pošta Beograd 2, Stara pošta, poznata i kao Zgrada pošte na Savskom trgu i Zgrada pošte na železničkoj stanici odnosno Pošta 6 smatrana je za jednu od najlepših građevina i simbola grada.

Izgrađena je u srpsko-vizantijskom preporodu 1929. godine po projektu arhitekte Momira Korunovića. Struka je „mnogo kritikovala” arhitekturu zgrade.

Fasada zgrade je kombinacija ponirućih i horizontalnih redova prozora, venaca, zabata, okolusa i medaljona, sa u Beogradu retkom ekspresionističkom plastičnom dekoracijom i dinamičnim izgledom. Arhitekta je pored romantičarskih, ekspresicionistički i motivima secesije, dodao svoj lični pečat u vidu rogljastih zabati na krovu. Radeći na ovoj zgradi, Korunović je napustio akademsku krutost i simetričnost.

Pošta je većinski uništena tokom savezničkog bombardovanja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, a kasnije je rekonstruisana 1947. ali u socrealističkoj arhitekturi koju je favorizovao novi komunistički režim, može se pročitati na Vikipediji.

Socrealistički izgled Pošte 6
Socrealistički izgled Pošte 6foto: Youtube Printscreen

Pošta Beograd 2 je krajem 1930-tih bila "najveća na Balkanu", u njoj radi 700 službenika. Uslovi rada su bili teški: stepenice i prostorije se opisuju kao mračni, zaposleni se "ne sećaju kada su radili liftovi", osim jednog lifta teretnjaka. U velikoj dvorani za razvrstavanje pisama "ljudi se ujutro skoro i ne vide" od prašine i disanja, nema dovoljno osoblja a bilo je učestalo oboljevanje od tuberkuloze.

Budući novi-stari izgled zgrade Pošte na Savskom trgu, u kojoj će se, nakon temeljne rekonstrukcije, nalaziti Dečiji muzej Beograda i pozorište Boško Buha

pošta, Savska, Savski trg, Pošta 7
foto: Instagram Printscreen/Siniša mali

Tokom 1935. kroz poštu je prošlo 414.779.000 raznih vrsta pošiljaka. Bila je podeljena na odeljke:

dostavni - pošiljke za Beograđane, ekspedicija - pošiljke iz Beograda za ostatak sveta, prvi i drugi paketski - paketi iz Beograda odn. za Beograđane, zbirna blagajna - "sav novčani poštanski saobraćaj prestonice", ambulantne pošte - tri u Skoplju, dve u Subotici, po jedna u Caribrodu, Ljubljani, Zagrebu, Petrovgradu i Požarevcu i carinjenje - otvaranje i carinjenje paketa iz inostranstva za Beograd i istok države. Tokom 2018. godine najavljena je obnova stare fasade. Stručnjaci gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture nadovezali su se sa tvrdnjom da će Pošti biti delimično vraćen raniji izgled, pošto je objekat izgubio originalnu strukturu. Juna 2022. najavljeno je da će nakon obnove u njoj biti pozorište i biblioteka.

Kurir.rs/Instagram/Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja