GRADONAČELNIK ŠAPIĆ SKORO PA PREPOLOVIO CENU DNEVNE GSP KARTE Ceo dan u prevozu za 120 umesto 200! Otkrio kad startuje novi sistem
Foto: Nemanja Nikolić, Tamara Trajković

tokom leta trebalo bi da bude dostupna i aplikacija za plaćanje

GRADONAČELNIK ŠAPIĆ SKORO PA PREPOLOVIO CENU DNEVNE GSP KARTE Ceo dan u prevozu za 120 umesto 200! Otkrio kad startuje novi sistem

Beograd -

BEOGRAD - Cena karte koja je trajala 90 minuta i iznosila 90 dinara, prema najnovijim najavama, biće 50 dinara, a mesečna će iznositi 2.500 dinara! To je jedna od najnovijih najavljenih izmena u funkcionisanju beogradskog GSP koja bi trebalo da poveća naplatu, olakša život Beograđanima i smanji udar na kućni budžet.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će novi sistem naplate karata sa gradski prevoz započeti tokom maja, a da će kazne za neplaćanje prevoza ostati nepromenjene.

Aleksandar Šapić, Bus Plus, validator, gradski prevoz, GSP
foto: Nemanja Nikolić, Stefan Jokić, Ilustracija

Šapić je pojasnio najavio je da će već u maju početi sa novim sistemom naplate karata gradskog prevoza. Kako je istakao, sve promene koje uvodi u sistem odnosiće se na to da cene karata budu jeftinije. Kako je nedavno rekao, cena dnevne karte po novom sistemu bila bi 200 dinara, a ovoga jutra gradonačelnik Beograda na "Prvoj" ističe da će dnevna karta iznositi 120 dinara, tj. jedan evro.

- Kupovina karata će se naplaćivati isto kao što danas građani plaćaju parking. Biće šest kategorija, pošaljete SMS i kako stigne obaveštenje, to vam je potvrda o plaćanju koju ćete pokazati onima koji traže. Ovo je prva faza, mi sada rasturamo sistem koji se pokazao kao nefunkcionalan po svim aspektima. Na sugestiju građana smo u roku od jednog dana promenili dnevnu kartu, i uveli kartu od 50 dinara koja u prvoj opciji nije postojala, i ona je duplo jeftinija od one koja je bila u starom sistemu. U prvoj fazi moći ćete kartu da kupite na prodajnim mestima i sms-om. Očekujem da u roku od dva - tri meseca bude i na kioscima. U prvoj fazi neće biti. Očekujem da za par meseci od uvođenja novog sistema da će biti čak i više mogućnosti za kupovinu nove karte - kaže gradonačelnik Beograda.

Šapić je za televiziju Prva kazao da očekuje da će novi sistem naplate karate započeti u toku maja, prvo plaćanje kartama sms porukama, a tokom leta bi trebalo da bude dostupna aplikacija za plaćanje.

Dodao je da neće više biti situacija da kontrolori ne mogu da legitimišu građane u prevozu.

"U ovom momentu nema dovoljno Belih (komunalne policije) da zamene kontrolore, ali smo raspisali konkurs za novih 200 i zahtev Vladi poslali za novih 1.000 Belih. Očekujemo od Belih da rade više stvari u gradu, a ne samo da kontrolišu karte. I neće postojati Beli, koji će samo kontrolisati karte", naveo je gradonačelnik Beograda.

On je kazao da ukoliko kompanija Kentkart bude lišila grad opreme, koja pripada gradu, biće raspisana nova nabavka i biće implementirana nova oprema.

"Imaćemo uvid u GPS sistem, koji je do sada bio samo preko njihovog sajta. Oni su slali signal, kretanje autobusa je išlo kroz njih, a mi smo to mogli samo da vidimo. Ukoliko nam ne daju šifre, koje su naše, sistem je naš, mi ćemo raspisati novu nabavku", rekao je Šapić.

Kurir.rs/Beta/TV Prva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja