KLIZE SPOMENICI NA GROBLJU U BEOGRADU: Kiše pogoršale stanje, vlasnici parcela u strahu (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

KLIZE SPOMENICI NA GROBLJU U BEOGRADU: Kiše pogoršale stanje, vlasnici parcela u strahu (FOTO)

Beograd -

Problem klizišta na Centralnom groblju postoji duži niz godina i bilo je više pokušaja sanacije. Poslednje kiše su samo pogaršale stanje, pa su vlasnici grobnih mesta bili ovih dana neprijatno iznenađeni prizorom koji su tamo zatekli.

Strmi teren, starost groblja, neredovno održavanje, nerešena imovinsko-pravna pitanja, prema rečima nadležnih, glavni su razlozi što na Centralnom groblju mnogi spomenici klize.

Centralno groblje, groblje u Beogradu
foto: Printscreen/RTS

"Ono što je tačno jeste da je deo tog groblja podignut na dosta specifičnom terenu, jedan deo su strme parcele, postoje podzemne vode. Ono što je isto važno reći, što bi sugrađani trebalo da znaju, jeste da bi starije spomenike, odnosno betonski deo koji se nalazi oko horizontalnog dela spomenika, bilo potrebno menjati najmanje na 20 godina", navodi Marina Račić iz JKP "Pogrebne usluge Beograd".

"Održavanje ne podrazumeva i sanaciju klizišta"

U Ugovoru koji zakupci potpisuju, uz plaćanje godišnje takse od oko 1.500 dinara, piše da to preduzeće održava grobna mesta. Međutim, nadležni kažu da održavanje ne podrazumeva i sanaciju klizišta. Kažu da se građani mogu konsultovati sa Upravom groblja koja bi pomogla u pronalaženju izvođača radova, ali sanaciju moraju da plate iz svog džepa.

"Postavljanje šipova je jedino dugotrajno rešenje u kome naše preduzeće ima veliko iskustvo i ono se pokazalo kao veoma dobro rešenje. Oni služe sa fiksiranje nadgrobnog spomenika, spomenik je fiksiran malo dublje u zemlji i ne pomera se", kaže Račićeva.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Podseća da je JKP "Pogrebne usluge Beograd" pre nekoliko godina imalo akciju pozivanja korisnika.

"Kontaktirani su korisnici grobnih mesta, baš nekih problematičnih parcela koje se nalaze na tim kosinama, nuđena im je ova usluga za stabilizaciju, odziv je bio devet odsto, otprilike dva odsto je ugovorilo te radove", dodaje.

"Sanacija i komplikovana i skupa"

U Beogradu ima oko 1.700 klizišta. Za svako se koristi drugačije rešenje. Klizište na Centralnom groblju je specifično, kažu stručnjaci, ali je rešenje koje je predložila Uprava skupo.

"Svakako da je to predloženo rešenje najbolje, ali i najskuplje. Dakle, gledalo bi se da se to izbegne ukoliko je moguće, treba krenuti od dovođenja svih tih vodenih puteva, kišne kanalizacije u jedno ispravno stanje, jer svedoci smo da ne samo na grobljima već u čitavom Beogradu imate probleme nekih sleganja objekata, deformacija i u većini slučajeva uzrok je jedno neodržavanje koje treba da se drži u ispravnom stanju", navodi Miloš Marjanović sa Građevinskog fakulteta.

Očigledno, sanacija je i komplikovana i skupa, tako da bi nadležni, bez obzira na to što nije reč o redovnom održavanju, morali da se uključe u rešavanje problema.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track