GRAĐANI NASTAVLJAJU PROTESTE NA SEVERU KIM: Kosovska policija je i dalje u objektima lokalnih samouprava
Foto: Kurir

miran protest

GRAĐANI NASTAVLJAJU PROTESTE NA SEVERU KIM: Kosovska policija je i dalje u objektima lokalnih samouprava

SRBI NA KIM -

Na severu Kosova i Metohije policija je i dalje u objektima lokalnih samouprava, koje nadgledaju vojnici Kfora. Oko njih građani i danas mirno protestuju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa predstavnicima Kvinte.

U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je miran protest zbog jučerašnjeg hapšenja Miluna Milenkovića. Njemu je određeno zadržavanje do 30 dana i prebačen je u zatvor u Podujevu.

Specijalno tužilaštvo u Prištini tereti ga za krivična dela koja je navodno počinio pre nekoliko meseci ispred kancelarije izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici i pre dve nedelje na protestu u Zvečanu.

Milenkovićev advokat najavljuje žalbu, a organizatori protesta iz kik-boks kluba nove mirne proteste.

Pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su juče na teritoriji centralne Srbije trojicu do zuba naoružanih kosovskih specijalaca. Sva trojica bila su naoružana automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa dži-pi-es uređajima, mapama i drugom opremom.

Protest u Zvečanu traje već 18 dana

Više stotina ljudi okupilo se i danas ispred zgrade Opštine Zvečan kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nasilnih akcija Prištine, nametanja nelegitimnih albanskih gradonačelnika i prisustva specijalaca kosovske policije na severu Kosova. Protest ulazi u 18. dan, a građani traže i da na slobodu budu pušteni Dušan Obrenović i Radoš Petrović koji su uhapšeni 29. maja, kao i Milun Milenković koji je uhapšen 13. juna. Zgradu opštine, koja je do nedavno bila ograđena bodljikavom žicom i dalje čuvaju pripadnici Kfora, javlja Beta.

Nakon hapšenja, vlada u Prištini odlučila je da zabrani ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama na KiM.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je za RTS da se nalazimo na raskrsnici hoćemo li i dalje imati mir ili ne. Ističe da je to zahvaljujući premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju koji želi da izazove rat i sukobe po svaku cenu.

Plašim se da smo prešli Rubikon i da će biti veoma težak povratak u realnost za koji će Srbija dati uvek sve od sebe da se dogodi, poručuje Vučić.

Predsednik se danas sastaje sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije, u Palati Srbija.

Šef EU za bebednost i spoljnu politiku Žozep Borelj ispostavio je premijeru prvivremenih kosovskih institucija, Aljbinu Kurtiju spisak mera neophodnih za smirivanje situcije na severu Kosova, uključujući povlačenje gradonačelnika iz Leposavića i severnog dela Kosovske Mitrovice, povlačenje specijalaca, te što skorije održavanje novih lokalnih izbora u četiri opštine na severu KiM.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track