NAUČITI ZA ŽIVOT, A NE ZA ŠKOLU: Kako da vaše dete stekne praktična znanja
Foto: Tim edukacija

NAUČITI ZA ŽIVOT, A NE ZA ŠKOLU: Kako da vaše dete stekne praktična znanja

Edukacija -

U današnjem obrazovnom sistemu veoma često svedočimo tome da je naglasak na učenju za ocenu umesto na sticanju znanja koje će dete koristiti u budućnosti. Zadaci se odrađuju, a znanje brzo zaboravi. Koji je onda smisao učenja ako ono ne vodi trajnom usvajanju veština i sposobnosti?

Svima je jasno da je učenje za ocenu besmisleno, jer nema nikakav dalji cilj. Ono što je ključno jeste da vaše dete uči sa razumevanjem kako bi kasnije sve što je naučilo moglo da primeni u životu, stekne nove veštine i sebi omogući dobro zaposlenje.

Zaista se u 21. veku ne traži od pojedinaca da budu hodajuće enciklopedije, već se ceni sposobnost inovativnog, kreativnog i utemeljenog upotrebljavanja znanja kako bi se pomakle granice u svetu koji se neprestano menja. Kada se jednoga dana vaše dete bude zapošljavalo, niko ga neće pitati koju je ocenu imalo iz matematike, fizike ili engleskog, već će ga pitati šta ume da radi. Zato je važno da vaše dete ne uči za ocenu, već za život i stvaranje.

Ključ je u kreativnom učenju

Kao što je dobra osnova značajna za podupiranje i održavanje čitave strukture, tako je i nadgrađivanje znanja važno da bi vaše dete razmišljalo kritički i kreativno, snalazilo se u novim situacijama, smišljalo sopstvene ideje i stvaralo proizvode.

Primer škole koja primenjuje ovaj princip je Savremena gimnazija, najmodernija gimnazija u regionu, koja se nalazi u centru Beograda i koja učenicima nudi jedinstveni kreativni pristup nastavi i učenju. U ovoj školi učenici se podstiču da razmišljaju kritički i kreativno, da prepoznaju i rešavaju probleme, ne samo radi vežbe već i zbog konkretne, stvarne potrebe.

Tim edukacija
foto: Tim edukacija

Učenicima ove škole je ono što se uči predstavljeno na zanimljiv i kreativan način, te ih to motiviše da učestvuju u priči o tome i otkriju još nešto novo. Takav pristup obrazovanju omogućava učenicima i da stvore nešto originalno i korisno, pretvarajući njihovo znanje u nešto mnogo više od puke reprodukcije informacija. Kroz ovaj pristup deca se podstiču da istražuju, eksperimentišu i pronalaze svoju strast. Ovakav način učenja omogućava im da usvoje praktična znanja koja će im biti dragocena u budućnosti.

U nastavi Savremene gimnazije posebno mesto zauzimaju interdisciplinarni časovi, koji nastaju kao spajanje dva ili više predmeta. Na ovaj način učenici uče kako da svoje sposobnosti i znanja primene u realnim situacijama. Tu je i učenje van škole, koje podstiče učenike da istražuju, pa samim tim i lakše koriste informacije koje dobijaju u praktičnom radu. Takođe, u Savremenoj gimnaziji se kroz niz humanitarnih akcija, sportskih događaja, zanimljivih radionica i raznovrsnih sekcija kod učenika razvijaju društvene veštine i emocionalna inteligencija, koje će biti ključne na njihovom akademskom putu.

U Savremenoj gimnaziji se uči za uspeh

Kreativni pristup učenju podrazumeva mentorsku i individualnu nastavu, prepoznavanje i negovanje talenata, kvaliteta i potreba svakog učenika. Savremen pristup nastavi u Savremenoj gimnaziji podrazumeva da su iz nastavnog procesa izostavljene sve zastarele i često kritikovane odlike obrazovnog sistema u Srbiji, ali i da su istovremeno zadržane i unapređene one kvalitetne, tradicionalne vrednosti, koje predstavljaju pozitivne strane takvog sistema.

Ovde učenici ne uče samo da polože test ili dobiju dobru ocenu već i da razumeju materiju o kojoj se govori, da primenjuju svoje znanje u rešavanju svakodnevnih problema i zadataka, da budu kreativni i da stvaraju. Uče kako bi učinili nešto više sa svojim znanjem, koriste ga za proširivanje svojih mogućnosti, te na ovaj način sebi obezbeđuju sigurnu i uspešnu budućnost.

Dragi roditelji, ne zaboravite da učenje nije samo sticanje ocena. Učenje podrazumeva i sticanje veština za život. Prijavite se i obezbedite svom detetu mesto u Savremenoj gimnaziji, gde će učiti na stvarno drugačiji način i sticati praktična znanja i veštine koje će koristiti tokom celog svog života.

Investicija u kvalitetno obrazovanje je investicija u budućnost vašeg deteta. Izaberite pravi put za njegov uspeh.

Tim edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track