GRADONAČELNIK ŠAPIĆ: Proces obezbeđivanja besplatnih udžbenika nije bio lak, ali je besprekorno sproveden
Foto: screenshot RTS

GRADONAČELNIK ŠAPIĆ: Proces obezbeđivanja besplatnih udžbenika nije bio lak, ali je besprekorno sproveden

Beograd -

Odluka o besplatnim udžbenicima za osnovce i srednjoškolce nije bila nimalo laka, nije bilo lako naći novac, bili smo napadani sa svih strana, ubeđivani da to nećemo moći da sprovedemo, a besprekorno smo sve sproveli. Međutim, na sistem i mehanizam distribucije i raspodele udžbenika Grad Beograd nije mogao da utiče, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić gostujući u Beogradskoj hronici.

– Najveći broj škola uspeo je da raspodeli udžbenike, ukoliko negde bude kasnila isporuka siguran sam da će to biti obavljeno u roku od nekoliko dana – naglasio je Šapić i dodao da su ova i druge odluke koje je donosio Grad dovođene u pitanje sve dok nisu došle na izvršenje. Kako je rekao, Beograd je mnogo toga obezbedio svojim građanima iz budžeta, te da je u centru politike Grada na čijem se čelu nalazi, briga o ljudima.

– Radimo rebalans budžeta u septembru i ponovo raspoređujemo sredstva. Sve ozbiljne kompanije, pa i Gradska uprava, tako i treba da funkcionišu. Sredstva koja nisu utrošena prebacuju se na druge pozicije, rade se preseci i nećemo da dozvolimo da sredstva ostanu neiskorišćena, a da imamo problem na drugom mestu. Pokušaćemo da sprovedemo još mera koje će ići u pravcu brige o ljudima, jer je servis koji Grad treba da pruža u tom pravcu jednako važan kao i velike infrastrukturne stvari. Pokušavamo da nijedna strana, svakodnevni život, ali i kapitali projekti napreduju – istakao je Šapić.

Za godinu i po dana, dodao je Šapić, nije bilo lako ispuniti sva očekivanja ljudi, a ne ugroziti veliki sistem kao što je Grad Beograd.

– U septembru ću izaći sa svim egzaktnim podacima o celom sistemu naplate karata, uslugama koje nisu postojale, a danas postoje, kako autobusi izgledaju, ali i tome šta smo uradili za šest meseci i šta planiramo da uradimo. Promene u javnom prvozu koje su se desile i koje će ljudi tek da osete su velike, samo zlonamerni će reći da danas javni prevoz nije bolji. Vozila su čistija, radi veći broj klima u vozilima nego ranije, a spremamo se i za nabavku novih autobusa i tramvaja. Nastavićemo da oporavljamo naš vozni park. Ideja nam je da u roku dve do tri godine imamo jedan od najboljih sistema javnog prevoza u ovom delu Evrope – rekao je gradonačelnik. Govoreći o radu splavova na Savskom šetalištu, Šapić je rekao Grad Beograd neće odustati od uvođenja reda u toj oblasti, da ima opstrukcija, ali da Beograđani zaslužuju da žive u civilizovanom gradu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track