PRENOŠENJE CEVI OD 600 KILOGRAMA DEO PO DEO Rimski vodovod ispod garaže u Vlajkovićevoj seli se u specijalni depo
Foto: Printscreen/RTS

PRENOŠENJE CEVI OD 600 KILOGRAMA DEO PO DEO Rimski vodovod ispod garaže u Vlajkovićevoj seli se u specijalni depo

Beograd -

Izgradnju garaže u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu usporilo je arheološko nalazište. Rimski vodovod premeštaće se u delovima u specijalni depo po detaljno osmišljenom planu i pod nadzorom stručnjaka.

Premeštanje 70 metara rimskog vodovoda iz drugog veka iz nalazišta u Vlajkovićevoj ulici u specijalni depo, poduhvat je u kojem će učestvovati arheolozi, konzervatori, inženjeri. Odlučili su da će se vodovod premeštati u delovima dugačkim oko jedan metar i teškim do 600 kilograma. Za to su potrebne specijalne mašine i pristupni put.

„Sečenje segmenata rimskog vodovoda vršiće se mašinama koje mogu da seku više od 60 santimetara debljine, odnosno ti diskovi su prečnika oko metar i 20. Takođe i sa sajlom za sečenja kamena, čitava ta mašinerija, odnosno oprema, biće montirana na lice mesta uz neke pripremne radove“, objašnjava Saša Živić iz Muzeja grada Beograda.

Izazov će biti i pakovanje delova i transport do depoa.

rimski vodovod
foto: Printscreen/RTS

„Predviđeno je i horizontalno podsecanje samih segmenata, podmetanje čeličnih ploča, pravljene čeličnog sanduka kako bi svaki segment mogao da se podigne. Taj jedan elemenat biće imobiliziran kako ne bi došlo do pucanja, lomljenja, da bi svaki bio očuvan i premešten u depo“, istakao je Živić.

U specijalne čelične sanduke biće spakovan i taložnik, koje je još većih dimenzija.

rimski vodovod
foto: Printscreen/RTS

Takav materijal, koji opet zbog svoje starosti, trošnosti, zahteva imobilizaciju, zahteva što manji broj pokreta i što lakšu i jednostavniju manipulaciju da tokom tog transporta ne dođe do nekih situacija. Bilo je više rešenja. Uvek pričamo o tome da moramo da vodimo računa i o ceni svega toga, ali da moramo da vodimo računa i o težinama samog materijala, pa i te ambalaže“, navela je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Planirano je da ostaci rimskog vodovoda u depou budu konzervirani, a po završetku podzemne garaže, vraćeni na istu lokaciju na kojoj bi trebalo da se izgardi arheološki park.

Kurir.rs/RTS/M.M.C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track