Stripadžije sveta na skupu u SKC

Mežunarodni salon

Stripadžije sveta na skupu u SKC

Beograd -
U saopštenju organizatora festivala navodi se da je ove godine konkurs imao najveći odziv umetnika iz inostranstva što pre svega govori o rastu samog Salona i logičnom rasporedu nagrada, kao i o bliskosti i zajedništvu ""strip-bratstva""

BEOGRAD - Jubilarni, 10. Međunarodni salon stripa otvoren je u Studentskom kulturnom centu (SKC) uručenjem nagrada pobednicima konkursa koji je raspisao taj festival, a Gran pri Salona pripao je strip autoru, ilustratoru, reditelju i animatoru iz Srbije Aleksi Gajiću za rad ""Premotavanje"".

Žiri je radio u sastavu - strip scenarista Svetozar Obradović (predsednik), strip autori Vladimir Krstić Laci i Siniša Radović, pisac Dejan Stojiljković i urednik strip edicije "Dylan Dog" Marko Šelić Marčelo.

Obradović je poručio svim strip umetnicima - i onima koji su dobili nagrade i onima koji nisu da četiri dana uživaju u Salonu, a da od ponedeljka ""zagreju lokomotivu"" i počnu da rade na novim radovima.

Na ovogodišnjem konkursu bilo je čak 287 učesnika iz 29 zemalja - Argentine, Austrije, Bosne i Hercegovine, Irske, Kine, Kanade, SAD, Švedske, Srbije, Urugvaja, Uzbekistana...

U saopštenju organizatora festivala navodi se da je ove godine konkurs imao najveći odziv umetnika iz inostranstva što pre svega govori o rastu samog Salona i logičnom rasporedu nagrada, kao i o bliskosti i zajedništvu ""strip-bratstva"".

Gajić je takođe dobio nagradu za najbolji scenario i specijalnu nagradu žirija za inovaciju u strip umetnosti.

Priznanje za doprinos srpskom stripu otišlo je u ruke Petra Radičevića (81) koji je rekao da je strip ""lepa mašta, ideja, ali i igra beskraja"".

Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika pripalo je Petru Stanimirovu iz Bugarske, nagrada za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika uručena je Mariji Nikolić.

Nagrada za najbolji crtež otputovala je u Argentinu u ruke Hulijana Roka.

Specijalna nagrada žirija za najmlađeg učesnika pripala je Alisi Goleš, koja je rođena 2007. godine, za rad ""Priča o malom piletu"".

Takođe, uručene su i nagrade koje dodeljuju mnogobrojni sponzori i prijatelji Salona.

Gosti ovogodišnjeg Salona koji će trajati do 30. septembra su Roberto Dizo (Italija), Silvan Kordurije (Francuska), Dražen Kovačević, Leonid Pilipović, Živorad Radivojević, Vladimir Krstić Laci, Andriana Ružić i Zoran Đukanović iz Srbije, Antonio Altariba (Španija)

U okviru Salona, koji će trajati do 30. septembra, biće obeleženo više jubileja - 80 godina od pokretanja ilustrovanog dečjeg lista "Veseli četvrtak", 60 godina od ponovnog pokretanja "Politikinog zabavnika", 20 godina rada Škole stripa i ilustracije "Đorđe Lobačev", 20 godina od pokretanja strip magazina "Tron" i pet godina strip serijala "Vekovnici".

Kao i prethodnih godina, biće organizovana berza stripa, radionice stripa i ilustracije, predstvaljanje izdavačkih kuća i njihovih izdanja, predavanja gostiju, projekcije filmova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja