SVI MISLE DA OVO NA SEMAFORIMA U BG SLUŽI SAMO ZA SLEPE OSOBE: Zvučni signali nisu potrebni samo njima, evo koja im je još namena
Foto: RTS Printscreen

SVI MISLE DA OVO NA SEMAFORIMA U BG SLUŽI SAMO ZA SLEPE OSOBE: Zvučni signali nisu potrebni samo njima, evo koja im je još namena

Beograd -

Semafori sa zvučnom signalizacijim značajni su za osobe sa oštećenim vidom, ali i za ostale građane posebno u vremenu kada je većina ljudi zauzeta gledanjem u svoje telefone, rekao je Nikola Đorđević predstavnik Gradske organizacije slepih i slabovidih Beograda.

- Zvučni signal postaje važna opomena za pešake da mogu bezbedno preći ulicu. Međutim, postavljanje novih zvučnih sistema na semaforima često izaziva nezadovoljstvo građana. Mnogi od njih, suočeni s novim, konstantnim zvukom, reaguju iz revolta, ponekad čak i uništavajući ove sisteme - objašnjava Đorđević.

Ipak, kako kaže, grad se trudi da održava ove sisteme kao i svaki drugi deo signalizacije.

- Gradska organizacija slepih i slabovidih Beograda aktivno šalje želje svojih članova Sekretarijatu za saobraćaj kako bi se prioriteti osoba sa invaliditetom uzimali u obzir prilikom planiranja i postavljanja signalizacije - objasnio je.

Đorđević je istakao da je potrebno da zvučna signalizacija bude obavezna prilikom adaptacije svake ulice, pa bi na taj način svaka raskrsnica u gradu imala ovakav semafor.

Logično, zvučna signalizacija značajna i za bezbednost u saobraćaju, jer mnoge od nas opominje da je vreme da ostavimo telefon po strani, a slepim i slabovidim najavljuje da mogu bezbedno da se kreću preko ulice.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

02:37

NEKADA SE KVAR NA SEMAFORIMA REŠAVAO U MINUTIMA! Okanović o čestim saobraćajnim nesrećama: Semafor u Karađorđevoj NE RADI MESECIMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track