Akcioni plan reforme upravljanja i održavanja zgrada

Predstavljanje

Akcioni plan reforme upravljanja i održavanja zgrada

Beograd -
Pomoćnik gradonačelnika Dejan Živković otvorio je konferenciju i tom prilikom podsetio da grad Beograd ima veliki stambeni fond sa čak 14.000 zgrada

BEOGRAD - Akcioni plan reforme sistema upravljanja i održavanja zgrada u etažnoj svojini predstavljen je danas u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića.

Pomoćnik gradonačelnika Dejan Živković otvorio je konferenciju i tom prilikom podsetio da grad Beograd ima veliki stambeni fond sa čak 14.000 zgrada.

– Grad želi da strateški podrži čitav projekat i da zajedno nađemo što bolja rešenja, kako za građane tako i za javna preduzeća, opštine i sam grad. Učinićemo sve da ubrzamo realizaciju ovog projekta – istakao je Živković.

Predstavljajući nacrt novog koncepta, Đorđe Mojović, rukovodilac Radne grupe SKGO, istakao je da je ovaj problem nastao masovnom privatizacijom društvenog stambenog fonda.

Loše održavanje stambenih zgrada dovelo je do njihovog ruiniranja do tog nivoa da mogu predstavljati opasnost po život i zdravlje, a istovremeno i vrednost stambenih jedinica znatno je opala. Glavni razlog za to leži u nepostojanju pravnog okvira koji definiše etažnu svojinu i nedovoljno regulisanim odnosima između samih etažnih vlasnika.

Osnovni cilj predložene reforme bio bi da se uspostavi model etažne svojine i tako dugoročno reši problema održavanja zgrada.

To bi moglo da se postigne regulacijom svojinskih odnosa, uvođenjem obaveznog profesionalnog upravljanja zgradama, promenom svesti i kulture etažnih vlasnika i uspostavljanjem novih mehanizama finansiranja, održavanja i sporovođenja propisa i nadzora, naglasio je Mojović i dodao da je veoma važno da se u gradu realizuje najpre jedan pilot projekat, kako bi se videli efekti.

Skupu je prisustvovao Zoran Kostić, član Gradskog veća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track