Sajam knjiga premašio sva očekivanja

Beograd

Sajam knjiga premašio sva očekivanja

Beograd -
Uprkos primedbi o nekim propustima organizatora koje je uputilo Udruženje izdavača i knjižara, o čemu je izdalo i saopštenje, većina je ocenjivala da je sajam bolje organizovan, manje nakrcan i da štandovi bolje izgledaju

BEOGRAD - Uprkos nagoveštajima da će ovogodišnji 57. Sajam knjiga drastično podbaciti, posle punih osam dana stiče se utisak da je ipak konačni rezultat pokazao da je sajam mnogo vitalniji nego što su mnogi mislili jer su i posetioci i izdavači u većini zadovoljni.Uprkos primedbi o nekim propustima organizatora koje je uputilo Udruženje izdavača i knjižara, o čemu je izdalo i saopštenje, većina je ocenjivala da je sajam bolje organizovan, manje nakrcan i da štandovi bolje izgledaju - što je dobrim delom zasluga izlagača.

Tačni podaci o prodatim kartama i broju posetilaca biće naknadno objavljeni ali za one koji su proveli osam dana na sajmu primetno je bilo odsustvo posetilaca tokom prva tri dana, a tradicionalno subota je verovatno oborila prošlogodišnji rekrod po broju posetilaca.

U pogledu "ponude" srpsko izdavaštvo može da se diči jer je uprkos krizi koja ga je primorala da za tridesetak odsto smanji broj naslova, moglo je snage da objavi solidan broj kapitalnih dela koja će postati trajna riznica znanja za buduće generacije.To su potvrdile i ovogodišnje zvanične nagrade sajma i one koje su dodeljivali novinari jer ih niko nije osporio, kao ranijih godina.

Tu je pre svega zvanična nagrada koja je otišla jednom od najupornijih izdavača filozofske literature "Fedonu" što je definitivno ne komercijalna produkcija.Zanimljivo je da su se i Sajam knjiga i ULUPUDS "složili" da je najlepša knjiga "Srpske narodne bajke za decu 21. veka" u izdanju "Čarobne knjige" koja je inače i značajan pomak u literaturi za decu u Srbiji.

Možda je nešto manji broj stranih gostiju bio ovoga puta na sajmu ali se organizator pratećih programa pobrinuo da na neke od njih dovede izuzetno cenjene i poznate ličnosti iz regiona, kao i mađarske pisce koji su iz Vojvodine.Među tribinama koje su imale ove godine veliki odjek kod gostiju i posetilaca na prvom mestu je debata "Bestseleri i književnost", zatim filozofsko-sociološko-teorijski skup na temu prepoznavanja znakova koji ukazuju na budućnost.

Publika je ispunila salu prilikom promocije sabranih dela Stanislava Vinavera što je najbolja potvrda da taj zaboravljeni i skrajnuti velikan srpske kulture dobija svoje pravo mesto.Dirljiv je bio i omaž srpskom misliocu i književniku Radomiru Konstantinoviću koji je održan tačno na godišnjicu smrti autora "Filozofije palanke".

Urednica pratećih programa koja je tu dužnost preuzela pre samo mesec dana Olivera Stošić-Rakić je izvela pravi podvig osmišljavajući ih i skoro stopostotnim odzivom pozvanih gostiju koji su došli iz inostranstva, pre svega iz bivših jugoslovenskih republika.

Pokazalo se da je publika možda dolazila u manjem broju ali da je više kupovala i to smišljeno, ne baveći se razgledanjem knjiga već ciljano odlazeći na određene štandove sa spiskovima željenih naslova.

Otvaranje strip sale pre tri godine pokazalo se kao odličan potez organizatora budući da se deveta umetnost na ovogodišnjem sajmu pokazala u punom sjaju dolaskom "Marvela", "Diznija" kao i izvanrednim potezom "Darkvuda" koji je objavio kompletan rad Hala Fostera (Princ Valijant) na "Tarzanu". Zemlja počasni gost 2013. biće Poljska koja je jedna od literarnih velesila, ako se uzme u obzir broj Nobelovih nagrada od Sjenkijeviča do Šimborske, koja je najavila da će dogodine srpske čitaoce upoznati sa mladom generacijom pisaca

Apsolutni hit sajma Džoana Rouling

Kao apsolutni hit ovogodišnjeg Sajma bila je, očekivano, Džoana Rouling sa svojim romanom za odrasle "Upražnjeno mesto" koji je za tri dana prodat u tiražu od 10.000 primeraka.

Među hitovima su i Kolin Falkoner sa "Sultanovim haremom" i "Anastasijom", erotska trilogija "Pedeset nijansi" E. L. Džejms, "Raskršće" Vilijema Pola Janga kao i, pomalo neočekivano, "Veliki rat" Aleksandra Gatalice i "Jerusalim" Sajmona Sibaga Montefiorea.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track