Monografija o Ružici Sokić
Foto: Dragana Udovičić

Više od 300 uloga

Monografija o Ružici Sokić

Beograd -
Kako je Dobričin prsten kruna karijere, tako i ova knjiga predstavlja total, obuhvatajući suštinu njenog umetničkog bića - glumačkog i spisateljskog

EOGRAD - Monografija o Ružici Sokić, koju je objavilo Udruženje dramskih umetnika Srbije kao deo Nagrade za životno delo Dobričin prsten, dodeljen istaknutoj glumici 2011. godine, predstavljena je na svečanosti u Ateljeu 212.

Predsednica Udruženja Ljiljana Đurić izrazila je zadovoljstvo što je ova edicija bogatija za još jednu divnu knjigu i zahvalila priređivaču, teatrologu dr Zoranu T. Jovanoviću na trudu da u ovom reprezentativnom izdanju predstavi bogatu glumačku biografiju i izuzetnu ličnost Ružice Sokić.

Jovanović je podsetio da je o Sokićevoj već priredio dve knjige - za festival Nušićevi dani o njoj kao komičarki i za festival u Nišu o njenom filmskom licu.

Kako je Dobričin prsten kruna karijere, tako i ova knjiga predstavlja total, obuhvatajući suštinu njenog umetničkog bića - glumačkog i spisateljskog, rekao je on, podsetivši na njenu autobiografsku knjigu "Strast za letenjem".

U monografiju su uključeni njeni prozni zapisi, izvodi iz nekih od čak 230 intervjua koji se čuvaju u Pozorišnom muzeju, zatim tekstovi kolega i kritičara, kao i obimna dokumentacija o karijeri dužoj od 50 godina i veliki broj fotografija.

"To je kao neka pozorišna simfonija sa Ružicom u centru, a takođe freska jednog pozorišta kojeg više nema", rekao je Jovanović.

Na promociji je istaknuto da je Sokićeva odigrala više od 300 uloga u teatru, na filmu, za radio i televiziju, u različitim žanrovima, ali je poseban pečat ostavila u koamdima Ace Popovića ulogama žena sa margine, koje uz sve muke uvek nose zrno optimizma i vitalnosti poručujući nam da ima smisla živeti.

O zanimljivoj knjizi i o liku heroine pune strasti i žeđi za scenom, maksimalno posvećene glumi i spremne da rizikuje zarad umetnosti, nadahnuto su govorili Ksenija Šukuljević Marković, Dragana Bošković, Radomir Putnik, Miodrag Ilić i Siniša Kovačević. Ružica Sokić je na kraju izjavila da je "šokirana" jer nije mogla ni da sanja sve te lepe reči i ocene, ali da je strašno to što ne zna šta će sledeće da igra.

Program je vodila glumica Vesna Stanković Milekić, odlomke iz knjige čitao je Siniša Ubović, a u muzičkom delu svirao je gudački duo "Maska". Izdavanje monografije "Ružica Sokić" finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track