Nikolić otvorio obnovljeni Istorijski muzej Srbije
Foto: Tanjug

50 godina postojanja

Nikolić otvorio obnovljeni Istorijski muzej Srbije

Beograd -
Na svečanoj ceremoniji otvaranja predsednik uručio Sretenjski orden trećeg stepena Istorijskom muzeju Srbije za naročite zasluge u oblasti kulturnih delatnosti

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas obnovljeni prostor Istorijskog muzeja Srbije, u kojem je postavljena izložba "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije", posvećana dvema dinastijama koje su zaslužne za oslobađanje srpskog naroda od viševekovne osmanlijske vlasti i stvaranje moderne srpske države.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja predsednik Nikolić je uručio Sretenjski orden trećeg stepena Istorijskom muzeju Srbije za naročite zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, a povodom 50 godina postojanja i uspešnog rada.

Nakon završetka prve faze rekonstrukcije, Istorijski muzej Srbije otvorio je za javnost izložbeni prostor od 1.200 kvadratnih metara i sledeće godine biće privedena kraju i druga faza rekonstrukcije, čime će celokupan prostor muzeja biti stavljen u funkciju.

U okviru izložbe "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije", izloženi su vrlo vredni eksponati - više od 400 predmeta koji su pripadali rodonačelnicima novovekovnih srpskih dinastija Karađorđu i Milošu, i njihovim naslednicima.

Među eksponatima se umetničkim kvalitetim i istorijskim značajem izdvajaju kraljevske insignije Petra I Karađorđevića, voždov jatagan sa raskošnim ornamentima, sablja Aleksandra Obrenovića i nakit porodice Obrenović.

Izložba će biti otvorena svakog dana osim ponedeljka, do septembra, a tokom njenog trajanja biće organizovana svakodnevna stručna vođenja kroz postavku za zainteresovane posetioce.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track