POČAST:Grad položio vence u pomen Mihailu i Aleksandru Obrenović
Foto: Beoinfo

POČAST:Grad položio vence u pomen Mihailu i Aleksandru Obrenović

Beograd -
Na današnji dan obeležava se 145 godina od atentata na kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku 1868. godine, kao i 110 godina od smaknuća kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Mašin u „Majskom prevratu” 1903. godine

BEOGRAD - Član Gradskog veća Darko Božić položio je danas vence u čast Mihaila i Aleksandra Obrenovića.

Kako je podsetio, na današnji dan obeležava se 145 godina od atentata na kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku 1868. godine, kao i 110 godina od smaknuća kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Mašin u „Majskom prevratu” 1903. godine.

Venci su položeni na mestima smaknuća – na spomen-obeležje u Košutnjaku, gde je ubijen knez Mihailo Obrenović i na prostoru između zgrade Predsedništva Srbije i zgrade Skupštine grada Beograda, gde su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga.

– Odavanjem počasti prisećamo se svih tih trenutaka kroz koje je Srbija prolazila u svojoj burnoj istoriji. Na ovaj način pokazujemo da kao narod poštujemo tradiciju koliko god ona teška bila. Sećanje na prošlost jednog naroda čini ga jačim kako bi u budućnosti bio istrajniji – rekao je Božić.

Na današnji dan 1999. potpisan je i Kumanovski sporazum, koji predstavlja jedan od bitnijih datuma u našoj novijoj istoriji. Srpski narod prošao je zbog bombardovanja kroz 78 dana patnje, ali je i tada, kao i mnogo puta pre, pokazao da posle teških trenutaka može da izađe kao jači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track