MONSTRUOZNO: Kreozanom otrovana tri psa na Miljakovcu!

Meštani uznemireni

MONSTRUOZNO: Kreozanom otrovana tri psa na Miljakovcu!

Beograd -
Žitelji Miljakovca su ogorčeni, jer je otrov bačen na mestima gde se igraju i deca, a ubicu pasa nije uplašila ni činjenica da policija izlazi na teren već tri noći zaredom

BEOGRAD - Nepoznati trovač poslednja četiri dana u Ulici Bogdana Žerajića na Miljakovcu baca meso i kosti posute otrovom od koga su tri psa uginula. Samo brzom reakcijom stanara ove ulice spaseni su životi tri psa sa ulice i dva vlasnička.

Žitelji ovog kraja su ogorčeni, jer je otrov bačen na mestima gde se igraju i deca, a u tom krugu se nalaze i osnovna škola i vrtić. U toku jučerašnjeg dana sakupljali su pare za kuju koja je otrovana noć pre kako bi se platili troškovi veterinara, a ubicu pasa nije uplašila ni činjenica da policija izlazi na teren već tri noći zaredom.

- Prvi poziv da su u Ulici Bogdana Žerajića otrovani pas primili smo prošlog ponedeljka. Nažalost, ta tri psa su uginula, a policija je preuzela ovaj slučaj. Prema simptomima, sumnjamo da je u pitanju otrov kreozan, ali čekamo rezultate sumnjivih supstanci koje su nađene na licu mesta. Nakon toga, primljen je poziv za još dva psa i mi smo ih preuzeli. Bili su u zaista lošem stanju, sa visokom temperaturom i povraćanjem. Nakon tretmana, oni su sada u stabilnom stanju i dalje su na posmatranju u našoj ambulanti, kažu u Hitnoj pomoći “Veterine Beograd”, napominjući da su u pitanju čipovani psi u vlasništvu grada.

Stanari ove ulice su više nego revoltirani, a ekipa “24 sata” ih je juče zatekla kako skupljaju novac za troškove veterinara koji je preuzeo psa koji je noć pre takođe otrovan. Kako kažu, plaše se i za sigurnost svoje dece, jer su se trovanja odigrala tik uz školu i obdanište.

- U pitanju su mirni psi, koje svi ovde volimo. Isto tako mi šetamo i svoje pse ovim potezom, a već su otrovane dve pudle, ali su na sreću preživele. Inspektori su nam rekli da sumnjaju na otrov kreozan, koji je zabranjen i kod nas i u EU, a priča se da ga trovači nabavljaju u Bosni i Hercegovini. Jabuke koje poprskate njim ne smeju osam nedelja da se jedu, pa mi strahujemo da je otrov ostao i u zemlji - kaže Marija Mladenović, koja je prekjuče sa komšijama prebacila otrovanog psa u ordinaciju.

Kreozan može da bude fatalan i za ljude

Supstanca koja se najčešće koristi pri trovanju pasa je kreozan, veoma jak pesticid koji se koristi za zimsko prskanje voća. Smrtonosna doza za čoveka je pet do 50 miligrama po kilogramu težine čoveka, što znači da su deca, koja se često igraju sa psima, najugroženija.

"Konačan stav o tome da li se zaista radi o namernom trovanju moći ćemo da damo tek kada dobijemo rezultate analize", kazao je direktor "Veterine Beograd" Bratislav Stanković koji apeluje na građane da kada primete otrov ili otrovane životinje to hitno prijave policiji ili veterinarskoj inspekciji.

Prema Stankovićevim rečima, takvi slučajevi predstavljaju ugrožavanje zdravlja i života građana i krivično delo koje, kao i napad na životinje, tretiraju i Zakon o dobrobiti životinja i Krivični zakon. Po prijavi građana ekipe Veterinarske ustanove su u oba slučaja odmah izašle na teren i preduzele sve mere da bi spasile preživele pse, uklonile telo uginulog psa i utvrdile uzroke tih događaja.Postupajući po zakonu i da bi se stvorili uslovi za postupak analize, "Veterina Beograd" je o svemu obavestila policiju koja je, kao nadležna za ovakve slučajeve, dala nalog za obdukciju tela psa na Fakultetu veterinarske medicine.

Zahvaljujući Hitnoj pomoći "Veterine Beograd" stanje dva psa koja su bila u teškom stanju je stabilizovano, ali zabrinutost izaziva to što su tehničari Veterinarske ustanove u kontroli iste lokacije i trećeg dana pronašli kosti za koje se smatra da su uzročnik namernog trovanja pasa.

Beograd je uvek najoštrije osuđivao takvo ponašanje neodgovornih pojedinaca i apelovao na građane i medije da, u saradnji sa "Veterinom Beograd", utiču na edukaciju i informisanost i da prijavom takvih slučajeva pomognu policiji da otkrije počinioce tih dela koji na ovakav način ugrožavaju i živote pasa i građana, navodi se u saopštenju VU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track