POČINJE ZAPRAŠIVANJE: Objavljen rat komarcima zbog virusa Zapadnog Nila

Beograd

POČINJE ZAPRAŠIVANJE: Objavljen rat komarcima zbog virusa Zapadnog Nila

Beograd -
Na temperaturama iznad 38 stepeni Celzijusa, komarci se povlače u sredinu koja je nedostupna, pa će akcija njihovog suzbijanja sa zemlje početi čim se steknu uslovi, rekla je direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot

BEOGRAD - Na teritoriji Beograda i još 26 gradova u Srbiji u toku je novo uzorkovanje komaraca, u okviru projekta Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji ima za cilj suzbijanje virusa groznice Zapadnog Nila.

"Uništavanje komaraca je najefikasniji način da se spreče bolesti izazvane virusom groznice Zapadnog Nila", rekla je direktorka zavoda Dragana Despot i dodala da se "u Srbiji od marta redovno prati potencijalno prisustvo ovog virusa u populaciji komaraca".

Ona je navela da je poslednje vanredno uzorkovanje u Beogradu urađeno pre nepune dve sedmice.U međuvremenu je 2. i 3. avgusta organizovana akcija suzbijanja komaraca iz aviona, pre svega u priobalju Save i Dunava, šumskim kompleksima i obodnim delovima grada, a uništavanje sa zemlje se planira čim vremenski uslovi to dozvole.

"Na temperaturama iznad 38 stepeni Celzijusa, komarci se povlače u sredinu koja nam je nedostupna, pa će akcija njihovog suzbijanja sa zemlje početi čim se steknu uslovi", objasnila je direktorka Despot.

Stručne ekipe zavoda su u julu, metodom slučajnog odabira, na širem području Beograda postavile klopke za uzorkovanje komaraca na 150 lokacija.

Prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila potvrđeno je u 43 uzorka.Analiza u ostalih 26 gradova pokazala je da zaraženih komaraca ima i u Požarevcu, Velikom Gradištu i Slankamenu.

"Ubod zaraženog komarca je osnovni način prenošenja virusa Zapadnog Nila, ali su rezervoar infekcije mnoge vrste divljih i domaćih ptica", rekla je šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", Bojana Grgić.

Ona je objasnila da se komarci zaraze prilikom sisanja krvi inficiranih ptica i nastavljaju da prenose virus na ljude i druge životinje.Ističući da je sprečavanje uboda komarca najsigurniji način da se spreči potencijalna zaraza, Grgić je osim uništavanja ovih insekata preporučila da se za smanjenje njihovog broja u zatvorenom prostoru koriste zaštitne mreže na vratima, prozorima i oko kreveta.

Kad je u pitanju smanjenje broja komaraca na otvorenom, gde se radi, igra ili boravi, ona je navela da je važno isušiti izvore stajaće vode i ukloniti mesta na kojima mogu da polože jaja, jer im je za sve faze razvoja neophodna baš stajaća voda.

"Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete u kojima može da sa nakuplja stajaća voda", navela je Grgić.

Ona je dodala da, prilikom boravka u prirodi, na otkrivenim delovima tela treba koristiti sredstva koja štite od uboda, nositi odeću koja pokriva noge i ruke. Posebno treba povesti računa o zaštiti u vreme najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track