SNP: Podrška inicijativi da Tolbuhin i Ždanov ponovo dobiju ulice u Beogradu
Foto: On Je Poslao Jovani Radovanović Da Ubuduće Koristimo

Zahvalnost na oslobođenju srpske prestonice od nacističke okupacije

SNP: Podrška inicijativi da Tolbuhin i Ždanov ponovo dobiju ulice u Beogradu

Beograd -

Srpska narodna partija (SNP) podržala je danas nameru gradskih vlasti Beograda da dve ulice ponovo dobiju imena sovjetskih vojskovođa Fjodora Tolbuhina i Vladimira Ždanova zbog njihovog učešća u oslobođenju grada od nacističke okupacije.

Ta stranka je ocenila da je značajno što je odluka o imenovanju ulica saopštena na Dan pobede "jer je time i simbolički ukazano da se Srbija i njen glavni grad sećaju heroja Drugog svetskog rata i njihog odlučujućeg doprinosa u pobedi nad fašizmom".

"Kada maršal Tolbuhin i general Ždanov ponovo dobiju ulice dostojne njihovog imena i dela kojim su zadužili srpski narod, neće to biti samo ispravljanje istorijske nepravde prema presudnoj ulozi Rusije u oslobađanju od nacizma u Drugom svetskom ratu, već i pobeda istine, ali i početak vraćanja dostojanstva našem narodu", stoji u saopštenju. SNP je predložila da se ulice i trgovi gradova Srbije ubuduće imenuju "isključivo po kriterijumu simboličnog pozitivnog značenja koje su pojedini ljudi, dogadjaji i toponimi imali i imaju za Srbiju i njene gradjane, a ne po ključu bratstva i jedinstva od koga su ostale države bivše Jugoslavije odustale pre četvrt veka".

Drugi čovek Beograda Goran Vesić najavio je u ponedeljak da će Skupština Beograda na sednici u maju prihvatiti inicijativu da sovjetski maršal Fjodor Tolbuhin i general Vladimir Ždanov dobiju ulice "dostojne onoga što su učinili za oslobodjenje Beograda u Drugom svetskom ratu".

Vesić je rekao da će Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica biti predloženo da dosadašnja ulica Goce Delčeva na Novom Beogradu dobije ime Bulevar maršala Tolbuhina, a Pohorska ulica da dobije ime Ulica generala Ždanova. Prema njegovim rečima, odluka da se promeni ime ulici Goce Delčeva je prirodna, s obzirom da Delčev koji je bio osnivač, vodja i ideolog Makedonske revolucionarne organizacije 1893, a potom i BMORO (Bugarska makedonsko-odrinska revolucionarna organizacija), nije zadužio ni Srbiju, a ni Beograd svojim delima.

Inicijativu da Tolbuhin i Ždanov dobiju ulice pre nekoliko meseci podneo je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kao gradjanin Beograda, navodeći da je potrebno da se Beograd dostojno oduži Ždanovu i Tolbuhinu, kao i Crvenoj armiji koja je dala odlučujući doprinos oslobadjanju glavnog grada Srbije od nacističkog okupatora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track