BEOGRAD NIJE VIŠE BROJ 1 PO PRODAJI STANOVA: Grad sa manje od 200.000 stanovnika oborio rekord, a za to postoji dobar razlog
Foto: Shutterstock

velika potražnja

BEOGRAD NIJE VIŠE BROJ 1 PO PRODAJI STANOVA: Grad sa manje od 200.000 stanovnika oborio rekord, a za to postoji dobar razlog

InfoBiz -

Tržište nekretnina ne miruje. Rastu i tražnja i cena kvadrata, ali se dešavaju i neočekivane promene.

Podaci za februar pokazuju da je Beograd po rastu obima prodatih stanova svrgnut sa trona i da je ovoga puta pobedu odneo Kragujevac.

Kupoprodaja stanova u februaru, u odnosu na januar, porasla je za 22,4 odsto u Srbiji. Iznenađenje je Kragujevac, grad koji beleži najveći skok u obimu prometa i to od čak 57,6 odsto, pokazao je Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Istina, i u prethodnim izveštajima RGZ, Kragujevac se prikazivao kao pravi "bum" u kupoprodaji nekretnina, što stanova, što poslovnog prostora. Takav trend "pravim čudom" tako su počeli da nazivaju i poznavaoci tržišta nekretnina.

- Enormna je tražnja za stanovima i placevima, što gura i cene. Ljude interesuje centralni deo grada, kao i malo širi centar - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Na pitanje zašto, Rodić kaže novom trendu "kumuje" privreda, odnosno otvaranje novih fabrika koje nosi i velike mogućnosti za zaposlenje.

- Kragujevac je postao pravo stecište novih biznisa. Došli su Nemci i otvorili fabriku šinskih vozila, a postoje i druge nove proizvodnje. Normalno, veliki značaj je i blizina autoputa zbog transporta, te blizina Beograda, pa je sve sasvim jasno. Periferija Kragujevca već je zauzeta, a plac u gradu skoro je nemoguće naći - kaže naš sagovornik.

Ovaj grad, sa manje od 200.000 stanovnika, istina, u proteklih nekoliko godina ubrzano se razvija. Atraktivan je i za studiranje, poznat kao univerzitetski grad, pritom i jeftiniji od Beograda, pa mnogi kupuju stanove za decu studente.

Iz tamošnjih agencija za nekretnine navode i da veliki broj stanova u Kragujevcu kupuju gastarbajteri iz Svilajnca, Despotovca, Požarevca i pomoravskih mesta.

Prosečna cena kvadrata u Kragujevcu u februaru iznosila je 750 evra, kažu podaci RGZ. U starogradnji se kvadrat kretao od svega 198 evra do oko 1.100 evra, dok je novogradnja nešto skuplja pa je cena išla do 1.450 evra.

Najatraktivnija lokacija u Kragujevcu je kompleks Panorama Erdoglija gde je prosečna cena kvadrata oko 950 evra.

Beograd se našao na drugom mestu po porastu obima prometa nekretnina sa rastom od 25 odsto u februaru u odnosu na januar. Sledeći je Niš gde je rast bio 22,8 odsto i Novi Sad - 22,2 odsto.

Kako je saopšteno, u odnosu na januar 2021. godine, obim prometa u februaru 2021. na nivou države bio je veći za 22,4 odsto, a porast od preko 20 odsto zabeležen je u svim regionima i u Beogradu je iznosio 25 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji 24,8 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji 21,7 odsto i Vojvodini 20,3 odsto.

U poređenju sa februarom 2020. godine, promet zemljišta povećan je za 22,5 odsto, pri čemu je obim prometa građevinskog zemljišta povećan za 54 odsto, a poljoprivrednog smanjen za 5,7 odsto.

Cene rasle i više od šest odsto

U pojedinim mestima u Srbiji prosečne cene kvadrata, samo u poslednjih mesec dana porasle su i više od šest odsto. I to je tek početak rasta, tvrde upućeni.

Pravilo je da na cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje, a sada je situacija takva da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i "gura" cenu kvadrata u Srbiji. Tako, recimo, danas kvadrat u centru Beograda košta u proseku oko 2.470 evra, što je rast od 1,6 odsto samo u poslednjih mesec dana.

(Kurir.rs/ Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja