CVETA TRŽIŠTE NEKRETNINA U PIROTU: Plac košta kao parking mesto u Beogradu ali ovo je cena kvadrata! Seoska imanja i za 3.000 evra
Foto: Youtube Printscreen

Tokom pandemije uvideli smo koliko znači imati parče zemlje ili vikendicu

CVETA TRŽIŠTE NEKRETNINA U PIROTU: Plac košta kao parking mesto u Beogradu ali ovo je cena kvadrata! Seoska imanja i za 3.000 evra

Srbija -

Jug gotovo svake svetske zemlje po nepisanom pravilu uvek je siromašniji od severa i ostalih delova, pa je takav slučaj i sa Srbijom. Međutim, polako dolazi do svog potencijala, a posebno jedan grad.

Reč je o Pirotu koji je okružen Starom planinom, koja mu daje turistički potencijal, a pored toga u jeku je gradnja modernih zgrada i stanova, kao i prodaja placeva po niskoj ceni.

U poslednje vreme već je izdato oko 20 građevinskih dozvola za stambene objekte u koje bi se uselile višečlane porodice iz Pirota, a kupci su mahom stanovnici tog grada. Očekuje se da se trend nastavi ove i naredne godine, jer je sve više zainteresovanih investitora.

Za izgradnju i kupovinu stanova najprivlačnija su naselja Senjak, uz bazene i stadion, kao i Zapadni Kej uz Nišavu. Cene po kvadratu su od 400 do 800 evra, i za stanove su uglavnom zainteresovani Piroćanci, i reč je o kreditnim kupcima. Međutim, oni koji nisu iz tog grada sve više traže seoska imanja.

Tokom pandemije smo uvideli koliko znači imati parče zemlje ili vikendicu van centara domaćih gradova, koji su ujedno bili i najveća žarišta kovida-19. Ljudi su, takođe, tražili mir i izolaciju, pa su bili više nego ikad zainteresovani za kupovinu placeva i kuća.

Kupci trenutno mogu da biraju, jer ima dosta napuštenih imanja u Pirotu, a cene se kreću od 3.000 pa do nekih 15.000 evra, sve zavisi od veličine zemljišta i od lokacije. Nije samo "doza turizma" ono što privlači ljude iz okolnih mesta ili drugih delova Srbije, već mnogi mladi danas započinju i biznis na selu. Takođe, širom Srbije sve je više etno sela i etno restorana, eko-hostela, i tome slično, a Pirotu posebnu vrednost daje Stara planina.

Uredbom iz 1997. godine Stara planina je stavljena pod zaštitu i proglašena je za park prirode. Na području Stare planine nalazi se nekoliko strogih rezervata prirode i prirodnih retkosti. Ovakva mesta su idealna za pokretanje ugostiteljskog biznisa, posebno imajući u vidu da je jug Srbije poznat po dobroj hrani.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track