KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Kako je organizovana poslovna imperija prvog srpskog evromilijardera (17)
Foto: Printscreen, Shutterstock

Serijal Kurira, 17. nastavak

KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Kako je organizovana poslovna imperija prvog srpskog evromilijardera (17)

Dosije Šolak -

U specijalnom serijalu Kurir otkriva kako je zaista izgledao put ostvarenja "američkog sna" ovog kontroverznog milijardera u mutnim vodama balkanske tranzicije.

Prema šemi firmi povezanih sa Draganom Šolakom, čitav njegov poslovni sistem je organizovan kao složena struktura velikog broja kompanija u kojima se Šolak pojavljuje kao suvlasnik zajedno sa fondovima “BC Partners” i KKR (do januara 2012).

Tako su Šolak i pomenuti fondovi, preko zajedničkih firmi registrovanih u poreskim rajevima (Ostrvo Men, Luksemburg, Kajmanska i Devičanska ostrva) formirali veoma složenu strukturu firmi sa ciljem da se izvrši optimizacija plaćanja poreza, ali i što više zametnu tragovi novca. U čitavom sistemu nalazi se preko sto firmi (čiji broj varira zbog stalnog osnivanja novih i gašenja postojećih kompanija), a sve one su registrovane u čak 17 različitih zemalja, a firma Promedia (koja je u indirektnom vlasništvu Junajted medije) registrovana je na Kosovu i Metohiji.

Složena struktura kompanija za izvlačenje novca

Radi indirektnog vlasništva i kontrole nad kompanijom Junajted grupa (UG), Šolak i njegovi investicioni partneri formirali su firmu “Summer Parent” u Luksemburgu. Pre povlačenja investicionog fonda KKR iz vlasništva, ta firma je bila u vlasništvu sledećih subjekata: KKR Adria Topco sa Kajmanskih ostrva, Summer Invest iz Luksemburga (BC Partners), EBRD, Gerrard Enterprises sa Ostrva Men (Dragan Šolak) i kompanije Cable Managment Company sa Devičanskih ostrva za koju se veruje da je takođe u Šolakovom vlasništvu. Summer Parent, preko niza firmi u direktnom i indirektnom vlasništvu, poseduje 100 odsto udela u kompaniji Junajted grupa. Od kompanije Summer Parent do UG dolazi se preko lanca vlasništva u četiri firme koje su, baš kao i UG, sve registrovane u Holandiji.

Dragan Šolak
foto: Printscreen

Preko ćerke firme “Adria Serbia HoldCo”, UG je stoprocentni vlasnik kablovske mreže SBB, ali i ostalih kablovskih provajdera u regionu – Telemacha i Total TV-a. Takođe, preko Slovenia Broadband iz Luksemburga, UG je vlasnik i kompanija Adria News (Luksemburg), Telemach (Slovenija), United Media Network (Švajcarska), Adria Media (Holandija), Absolut Solutions (Srbija), Tele 2 (Hrvatska) te United Media (Luksemburg).

Preko ove poslednje, Šolak i partneri u vlasništvu drže čitav niz medija, ali i kopmpanije Direct Media (nekadašnja firma Dragana Đilasa), CAS Media zaduženu za prodaju reklamnog prostora, kao i tv kanale i produkcijske kuće Grand i IDJ.

Ključni momenat u čitavoj ovoj strukturi jeste kontrola i stalna promena vlasništva nad kablovskim provajderima SBB i Telemach sa ciljem da se profit koji te firme ostvaruju, kroz fingirane troškove, preko povezanih lica prelio na račune kompanija u poreskim rajevima i tako izbeglo plaćanje poreza na dobit. U tu svrhu osmišljen je čitav niz mehanizama kako kroz fingirane troškove i plaćanja prema povezanim kompanijama, tako i kroz otplatu kamata za kapitalne pozajmice koje su u tri navrata, u procesu fingiranih kupoprodaja prelivane na teret SBB-a.

Poseban krak Šolakovih firmi

S druge strane, u strukturi koja predstavlja posebni krak, preko svoje firme Gerrard Enterprise, Šolak poseduje još dve kompanije na Ostrvu Men (Gerrard Investments i Gerrard Estate Holding). Preko iste kompanije kontroverzni srpski milijarder poseduje i dve aviokompanije u Austriji kao i golf terene i klubove u Sloveniji i Srbiji.

Takođe, odvojeno od strukture vlasništva u Junajted grupi, preko svoje kompanije sa Devičanskih ostrva Gerrard Consultancy Services Limited, zajedno sa EBRD, Šolak poseduje i kompaniju Istra cement preko koje u svom vlasništvu drži tržne centre i nekretnine na najvećem hrvatskom poluostrvu: Valbonaša centar, Kamp Banjole, Maks City, hotel Valkane i Istra Val Maks nekretnijne.

Da li Šolak prikriva stvarno vlasništvo u Junajted grupi?

Ono na šta je grupa srpskih stručnjaka za korporativno pravo ukazala bio je slučaj nepodudaranja podataka koje je Šolak prijavljivao vlastima u Luksemburgu i onih koje je prijavljivao u Srbiji. Prema Luksemburškom registru stvarnih vlasnika, Šolak je registrovan kao stvarni vlasnik Summer Parent-a u procentu od 26,45%. Iz toga bi logično bilo da i u srpskim kompanijama koje su indirektno 100% u vlasništvu Summer Parent-a, Šolak bude registrovan kao stvarni vlasnik u procentu od 26,45%. Međutim u srpskim kompanijama je registrovan kao stvarni vlasnik u procentu koji varira između 33,66% ili 34,33% zbog čega se sumnja da on krije podatke o stvarnom vlasništvu ili od srpskih ili od luksemburških vlasti.

Advokati specijalizovani za korporativno pravo ukazuju da je mreža firmi koje je Šolak formirao širom sveta, napravljena kako bi se izbeglo plaćanje poreza na dobit, ali i kako bi se izbegli propisi koji zabranjuju koncentraciju vlasništva. Oni, takođe, ukazuju da je preko firmi sa skrivenim vlasništvom Šolak izbegavao i odgovornost za nezakonito korišćenje pojedinih sadržaja, kao i plaćanje autorskih prava. Koliko je ta šema efikasna u izbegavanju odgovornosti svedoči i slučaj TV N1 koja, uprkos brojnim lažnim vestima i povredama časti i ličnog ugleda, do sada nijednom nije sudski odgovarala upravo zato što je jako teško ući u trag koja je firma zapravo odgovorna za emitovanje programa.

Malteški papiri otkrili veze sa Draganom Đilasom

Pored informacije o kupovini državljanstva Malte, Šolaka sa aferom “Malteški papiri” povezuje još jedan podatak – saradnja sa firmom “WDM Trustees Ltd” koja se bavi finansijskim konsaltingom i registracijom firmi u ovoj ofšor zoni. Vlasnici ove firme su Jonathan De Giovanni, Diane Magro Delia i Dunstan Magro, stručnjak za prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma. Upravo je firma “WDM Trustees Ltd” stoprocentni vlasnik firme “Integration Gaming Services Ltd” čiji su zakonski zastupnici pomenuti Jonathan De Giovanni, Dragan Šolak i Jadranka Drinić, bliska saradnica i osoba od najvećeg poverenja Dragana Đilasa. Upravo je ovaj podatak potvrdio ono što su Dragan Šolak i lider Stranke slobode i pravde dugi niz godina uporno demantovali i skrivali - da među njima postoje tesne poslovne i političke veze koje datiraju od ranije.

U SLEDEĆEM NASTAVKU: Tesne poslovne veze sa Draganom Đilasom

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track