BRUTALNO: Ekstremisti planirali da gejeve gađaju kiselinom!

Desničari spremali napad na učesnike parade

BRUTALNO: Ekstremisti planirali da gejeve gađaju kiselinom!

Društvo -
Doneta je najbolja odluka. Da li bi cena održavanja Prajda bila polupane radnje ili stradali policajci i neko od napadača, pita se vicepremijer

BEOGRAD - Bezbednost građana na prvom mestu.Ekstremni desničari i navijači planirali su brutalan napad na učesnike Parade ponosa. Nameravali su da povorku prvo napadnu s više različitih strana kako bi razbili policijske kordone, a da zatim učesnike gađaju kiselinom. Nekoliko hiljada dobro organizovanih huligana iz Beograda trebalo je da tokom napada pojačaju i njihovi istomišljenici iz drugih delova Srbije, ali i iz inostranstva. Takođe, nerede i haos na ulicama pojedine grupe nameravale su da iskoriste za pljačku. Ovo su informacije koje su dobili nadležni iz Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, saznaje Kurir.Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju tajnih službi Aleksandar Vučić ocenio je juče, povodom otkazivanja Parade ponosa, da je doneta najbolja odluka u interesu države.Cena- Huligani nisu pobedili državu. Znao sam da će biti takvih komentara i pitam se šta bi bilo i ko bi pobedio da je neko poginuo. Postavlja se pitanje cene održavanja Parade ponosa. Da li bi ta cena bila 100 polupanih radnji ili stradali policajci i neko od napadača? - pita se Vučić.On dodaje da on lično nije bio za održavanje Parade ponosa, da se neće kriti iza drugih i da razume zabrinutost ljudi sa Zapada, jer se radi o ljudskim pravima.- Zemlja je u teškoj situaciji, jer je rušena i razarana, manje spolja, a više iznutra, proteklih 15-20 godina, ali ne možemo kao noj da zabadamo glavu u pesak, već moramo da svu svoju energiju i rad usmerimo ka rešavanju problema - rekao je Vučić.Iako je održavanje Parade ponosa 28. septembra zabranjeno, organizatori Prajda ipak su, 27. septembra uveče, izašli na ulice Beograda i prošetali centrom grada.- Pošto nije održan pravi, planirani Prajd, organizovali smo mini-Prajd - rekao je Goran Miletić, jedan od organizatora Prajda.Bez kažnjavanjaOn dodaje da se, iako su prekršili pravila, ne boje kazne.- Nismo imali nikakve probleme. Lepo smo sarađivali s policijom, ne mislim da ćemo snositi neke sankcije, ali voleo bih da mi stigne neka kazna pa da vidim šta bi tu pisalo - kaže Miletić.Direktor policije Milorad Veljović kaže za Kurir da je najvažnije da je te večeri (u petak) sve prošlo bez incidenata.- Najbitnije je da je sve prošlo u redu. Ja vam sad ne mogu reći da li će neko biti kažnjen, u narednim danima ćemo pričati o tome - kaže Veljović.

Opasno... Huligani imali podršku i iz inostranstva
Opasno... Huligani imali podršku i iz inostranstva

Zabrana će se odraziti na izveštaj EU o napretku srbijeMajkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji, kaže da će se zabrana Parade ponosa odraziti na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama.- Ovo je nova prilika koliko i neuspeh. Ovo je prilika za značajnije angažovanje države i saradnju sa organizatorima u pripremi sledećeg Prajda 2014. Potrebno je veoma ozbiljno angažovanje na političkom nivou da bi se taj događaj odigrao sledeće godine - kaže Davenport.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track