SVETINJE: Ruka Jovana Krstitelja i deo Časnog krsta u Nišu!

Aerodrom Konstantin Veliki

SVETINJE: Ruka Jovana Krstitelja i deo Časnog krsta u Nišu!

Društvo -
Relikvije se smatraju, u pravoslavnom svetu najvećim poznatim svetinjama, a pred Drugi svetski rat iz Beograda su odnete u Crnu Goru

NIŠ - U Srbiju su večeras, posle 72 godine, iz cetinjskog manastira stigle dve svetinje, desna ruka Jovana Krstitelja i čestice Časnog krsta na kome je razapet Isus Hrist.

Ove relikvije, svečano dočekane na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", smatraju se u pravoslavnom svetu najvećim poznatim svetinjama, a pred Drugi svetski rat iz Beograda su odnete u Crnu Goru. U pratnji svetinja je umirovljeni Episkop Atanasije Jeftić, a docekali su ih episkop niški Jovan sa sveštenstvom Niške eparhije i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

U pravoslnom svetu smatraju se najvećim poznatim svetinjama. Krst na kome je razapet Hrist carica Jelena pronašla je u Jerusalimu. Gradonačelnik Perišić rekao je da dolazak ovih relikvija ostavlja pečat i ovom danu i obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta.

"Ovo je događaj koji je Niš ponovo vratio na mapu sveta", rekao je Perišić. Posle dočeka na aerodromu, relikvije su svečano prenete u Saborni hram u Nišu, gde je služen Akatist Časnom krstu i Svetom Jovanu Krstitelju. Svetinje će od sutra do nedelje u podne biti izložene u Crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene. U nedelju će biti služena svečana liturgija na centralnoj proslavi obeležavanja 17 vekaova Milanskog edikta.

http://www.youtube.com/watch?v=ywYqqqVaDD0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja