FON danas obeležava svoj dan

Jubilej najmlađeg fakulteta

FON danas obeležava svoj dan

Društvo -
Godine 1969. doneta je odluka o osnivanju FON-a, ali je nastava počela 4. novembra 1971. godine

BEOGRAD - Fakultet organizacionih nauka (FON) Univerziteta u Beogradu danas će na svečanosti u prostorijama fakulteta obeležiti svoj Dan, 44 godine od osnivanja i 42 godine od početka nastave.

Na akademiji, u prisustvu predstavnika Ministarstva prosvete, akademske zajednice, partnerskih institucija, biće uručene nagrade najboljim studentima. Mada je najmlađa članica Univerziteta, FON je danas vodeći fakultet u jugoistočnoj Evropi za obrazovanje u oblasti informacionih sistema i tehnologija, menadžmenta i organizacije.

Godine 1969. doneta je odluka o osnivanju FON-a, ali je nastava počela 4. novembra 1971. godine. Reformom nastavnog plana i programa od 2005. do 2007. godine ostvareni su ciljevi usaglašavanja sa savremenim naučnim rezultatima, zahtevima prakse i principima Bolonjskog procesa.

Na osnovne studije konkuriše više od 1.200 kandidata godišnje, od čega je 10 odsto vukovaca, a više od 60 procenata odličnih. Na fakultetu je trenutno nešto više od 200 zaposlenih, a od osnivanja diplomiralo više od 8.600 studenata.

Prvi put u istoriji fakulteta više od 400 studenata diplomiralo je školske 2005/06. da bi se narednih godina broj diplomiranih godišnje prosečno kretao oko 80 procenata od broja upisanih u prvu godinu.Na FON-u je u prošloj školskoj godini diplomiralo 639 studenata a 21 student je odbranio doktorsku disertaciju.Fakultet ima veoma razvijenu međunarodnu saradnju, koja se odvija kroz zajedničke studijske programe, razmenu studenata, saradnika i nastavnika, zajedničke istraživačke i razvojne projekte i učešća na simpozijumima i konferencijama.

Najuspešnija saradnja je ostvarena sa fakultetima iz Slovenije, Velike Britanije, Francuske, Slovačke, Nemačke, Portugala, Grčke, Austrije, Makedonije i Češke.

Od školske 2008/09. studenti mogu slušati nastavu iz određenog broja predmeta na engleskom jeziku, što ukazuje na to da je FON u potpunosti spreman za realizaciju programa studentske mobilnosti. Studenti su aktivno uključeni u rad više od deset studentskih organizacija i sa međunarodnih takmičenja u znanju i sportu često donose odlične rezultate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja