Najnovije vesti

Njujork tajms: Srđa Popović je bio šampion prava
Foto: Kurir štampano

Ugledni američki dnevnik o srpskom advokatu

Njujork tajms: Srđa Popović je bio šampion prava

Društvo
List navodi da je Popovićevo glavno zanimanje bilo zastupanje privrednih klijenata, od kojih su mnogi bili iz inostranstva

BEOGRAD/NJUJORK - Svetska vest.
Čuveni američki list Njujork tajms objavio je da je u utorak u Beogradu preminuo Srđa Popović, advokat i proslavljeni srpski borac za ljudska prava, „koji se borio za reforme i slobodu govora pet decenija, prvo pod komunističkom vlašću u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije za vreme predsednika Slobodana Miloševića i njegovih naslednika“.

List navodi da je Popovićevo glavno zanimanje bilo zastupanje privrednih klijenata, od kojih su mnogi bili iz inostranstva. Takođe, navodi se da je Popović u kasnim šezdesetim počeo da brani pisce, umetnike i političke disidente koji su kritikovali komunističku Jugoslaviju, kao i da je u martu 1976. osuđen na godinu dana zatvora zbog „zlonamernog širenja lažnih informacija i izazivanja nereda“. Njujork tajms piše da je dve nedelje nakon što je Popović osuđen, grupa od 106 uglednih američkih advokata, među kojima je bio i Remzi Klark, potpisala peticiju, tražeći od predsednika Josipa Broza Tita u Jugoslaviji da ga oslobodi.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...