Svedočanstvo epohe: Pogledajte telegram objave rata Austro-ugarske Srbiji 1914.

Napisana na francuskom jeziku

Svedočanstvo epohe: Pogledajte telegram objave rata Austro-ugarske Srbiji 1914.

Društvo -
Jedan od najznačajnijih pisanih svedočanstava koje čuva Arhiv Srbije je telegram objave rata Austro-ugarske Srbiji 1914. godine.

Telegram objave rata Austro-ugarske Srbiji 1914. godine čuva se u Arhivu Srbije. Objava rata Srbiji stigla je redovnom poštom, napisana je na tada službenom francuskom jeziku, a potom je predata Nikoli Pašiću u niškoj kafani "Evropa"."Taj dokument, to parče papira, ako hoćete da se metaforično izrazim, posle kojeg je usledila jedna od najvećih tragedija u istoriji čovečanstva po broju ljudskih žrtava i po materijalnim razaranjima čuva se u Arhivu Srbije. Sadržaj tog telegrama zapravo govori o danau kada je svet uveden u veliku nesreću", objašnjava direktor Arhiva, profesor Miroslav Perišić.Arhiv Srbije postoji 115 godina. Uprkos sudbini mnoge arhivske građe koja je tokom ratova nestajala, ova ustanova se svrstava u referentni arhivski centar svetskih okvira, zahvaljujući jedinstvenim dokumentima koje čuva u svojim depoima. Osim telegrama objave rata, Arhiv Srbije čuva arhivsku građu vezanu za kneževu kancelariju, državni savet, narodnu Skupštinu, sva ministarstva i diplomatska predstavništva u inostranstvu.

Istoričar Aleksandar Marković napominje da se u Arhivu čuva i Dečanska povelja cara Stefana Dečanskog iz 1330. godine, o osnivanju manastira Dečani."Zatim, tu je i Sretenjski ustav Kneževine Srbije iz 1835. godine. Ovde se čuva obilje građe važne za istoriju moderne srpske države, od 1804. pa do današnjih dana", kaže Marković.U narednih godinu dana, Arhiv Srbije će svakog meseca u holu Doma Narodne Skupštine izlagati obilje dokumenta iz svoje arhivske građe. U prvoj postavci biće predstavljen izbor dokumenata iz istorije moderne srpske državnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=vdZWA34F8Sw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja