Inženjer Laste: Vozači autobusa mogu da voze jednom rukom
Foto: Shuterstock

Opravdavaju nemarnost svojih radnika

Inženjer Laste: Vozači autobusa mogu da voze jednom rukom

Društvo -
Kao odgovor putniku koji je u autobusu na liniji 85 bio zgrožen bahatošću šofera, SP „Lasta“ odgovorila da je njegovo ponašanje normalno

BEOGRAD - Sreća pa niko nije nastradao!Vozač autobusa saobraćajnog preduzeća „Lasta“ na liniji 85 vozio je jednom rukom autobus pun putnika, tvrdi Dejan Ilić, putnik koji se prošle subote našao u ovom vozilu. Iako su tom prilikom svi putnici bili životno ugroženi, kako kaže Dejan, najgore od svega je to što su nadležni iz SP „Lasta“ izjavili da je vožnja jednom rukom regularna i da nigde ne piše da to nije dozvoljeno.Užasan prizor- Bio sam s detetom u autobusu i zaista je bilo strašno gledati vozača koji autobus vozi jednom rukom, dok mu je druga naslonjena na šipku pored. Nisam mogao da verujem, jer zaista ovo nije prvi put da tako nešto zatičem u autobusu. Kad sam poslao mejl preduzeću „Lasta“, inženjer saobraćaja Miloš Ćirić odgovorio mi je da ni on ni ja nismo kompetentni da raspravljamo o ovome, jer o vožnji jednom rukom u Zakonu o bezbednosti saobraćaja ništa ne piše. Nisam mogao da verujem kakav sam odgovor dobio - kaže Dejan.Miloš Ćirić iz SP „Lasta“ potvrdio je za Kurir da je to napisao, ali da je tako uradio jer je, kako naglašava, bio u afektu.- Slažem se da nije dopustivo da se vozi jednom rukom, ali bio sam u afektu jer Dejan nije poslao dovoljno dokaza. Ja sam poslao dispečerima zahtev da ispitaju sve vozače koji su tog dana vozili i mi ćemo reagovati čim prikupimo dovoljno informacija - kaže Ćirić.Telefon u ruciOvo nije jedini slučaj bahatosti vozača gradskog prevoza. Naš sagovornik zabeležio je i kako vozač razgovara mobilnim telefonom dok vozi autobus.- To se desilo pre nekoliko meseci, a reč je o autobusa JKP GSP „Beograd“ na liniji 16. Vozač je non-stop držao mobilni telefon u ruci. Prvo je kucao poruke, a onda je obavio jedan duži razgovor. Toliko sam bio iznerviran da sam odmah pozvao GSP, a oni su mi odgovorili da je svim vozačima najstrože zabranjeno korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje i da će tom vozaču skrenuti pažnju da to više ne radi - ogorčen je Dejan.

Agencija za bezbednost saobraćajaJEDNOM RUKOM SE NE SME VOZITI!Iz Agencije za bezbednost saobraćaja kažu da vozač jedino u trenutku kad menja brzine sme da vozi jednom rukom.- Tačno je da u zakonu tako nešto nije naglašeno, ali je opšte poznata stvar da se jednom rukom ne sme voziti, sem u slučaju kad je vozaču druga ruka na menjaču jer menja brzine. Bezbednost putnika mora biti na prvom mestu - kažu u ovoj agenciji i dodaju da je i razgovor telefonom tokom vožnje novčano kažnjiv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja