SELIDBA: Ambasada Crne Gore u Domu sindikata

Na Trgu Nikole Pašića

SELIDBA: Ambasada Crne Gore u Domu sindikata

Društvo -
Lukšić je rekao da je Crna Gora zainteresovana da preuzme vlasništvo nad tim objektom

PODGORICA - Ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić izjavio je danas da su u toku pripreme za preseljenje ambasade Crne Gore u prostor Saveza sindikata na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

"Postoji aranžman sa Savezom sindikata o korišćenju prostora na Trgu Nikole Pašića i pripreme su uveliko u toku da se ambasada preseli u taj objekat", rekao je Lukšić na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom albanske diplomatije Ditmirom Bušatijem.

Lukšić je rekao da je Crna Gora "zainteresovana da preuzme vlasništvo nad tim objektom" koji se, kako je dodao, nalazi na jednoj od najreprezentativnijih lokacija u Beogradu i mogao bi da se koristi i za Kulturno-informativni centar Crne Gore.Sindikatu Crne Gore, koji je svojevremeno bio deo sindikata zajedničke države sa Srbijom, dodeljen je prvi sprat zgrade na Trgu Nikole Pašića na 99 godina.

Zbog odluke o vraćanju starim vlasnicima vile Crnogorka u kojoj su smeštene ambasada i rezidencija Crne Gore u Beogradu, prema Lukšićevim rečima, "već neko vreme" se razgovara i sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije o novom prostoru za rezidenciju.

Lukšić je rekao da je Ministarstvo "ponudilo određene objekte" koji bi mogli biti neka vrsta kompenzacije za odluku o restituciji koja je nepovoljna po Crnu Goru."Verujem da je reč o reprezentativnim objektima pri čemu bismo pokušali da to bude deo aranžmana kojim bi se i u Podgorici obezbedio odgovarajući prostor za smeštaj Ambasade Srbije", dodao je Lukšić.

Ministar je izrazio uverenje da će Beograd i Podgorica "vrlo brzo zaključiti sporazum" kojim će biti rešen problem prostora za ambasade Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici i da se to neće odraziti na diplomatske odnose dve države. Lukšić je izrazio očekivanje i da će novi ambasador Crne Gore doći u Beograd na proleće, nakon što se okonča procedura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track