Ambasador Levi: Sećanje na holokaust moralna obaveza
Foto: Tanjug

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Ambasador Levi: Sećanje na holokaust moralna obaveza

Društvo -
Podsetio da su Srbi i Jevreji bili žrtve istog rata i na ispravnoj strani istorije

BEOGRAD - Ambasador Izraela u Beogradu Jozef Levi ocenio je danas, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da je moralna obaveza svih civilizovanih ljudi, bez obzira na to koje su veroispovesti, da se sećaju tog "najtragičnijeg poglavlja u istoriji čovečanstva".

On je podsetio da su Srbi i Jevreji bili žrtve istog rata i na "ispravnoj strani istorije"."Smatram da je moralna obaveza svih civilizovanih ljudi, bilo da su hrišćani, muslimani, Jevreji ili pripadnici neke druge veroispovesti, da se sećaju tog stravičnog i najtragičnijeg poglavlja u istoriji čovečanstva, kada je na neverovatan način ubijeno na milione muškaraca, žena i dece", izjavio je Levi novinarima po završetku državne komemoracije na Starom sajmištu.

Ambasador Levi rekao da je počastvovan izuzetno humanim govorom predsednika Srbije Tomislava Nikolića tokom komemoracije, u kojem je iskazana solidarnost sa žrtvama holokausta.

On se složio sa rečima predsednika Nikolića da je sećanje na holokaust predmet opasne manipulacije i relativizacije od stranih mnogih pojedinaca u zapadnim zemljama."Jevreji su ubijani ne zbog onoga što su činili niti mislili, već zbog onoga što su bili", rekao je Levi, dodavši da je smrt pretila svim Jevrejima, čak i bebama, i da se to ne sme zaboraviti.

Ambasador Izraela je primetio da su današnjoj komemoraciji prisustvovali predstavnici diplomatskog kora iz čitavog sveta, što pokazuje, ocenio je, da je reč o međunarodnom događaju, ali je i odraz bolje edukacije.Prisustvo veoma važnih ličnosti danas na ovom mestu, takođe, doprinosi dostojanstvenosti sa kojom se danas sećamo žrtava holokausta, što je i rezultat veoma dobre saradnje sa srpskom vladom, objasnio je Levi."Sa Vladom Srbije imamo odličnu saradnju i zahvaljujemo joj na tome", istakao je izraelski ambasador, ali je i napomenuo da "posao još nije završen i da moramo i dalje da sarađujemo"."Mi smo prijatelji, ne zaboravite to. Mi smo žrtve istog rata, a jedna od stvari koje su nam zajedničke je to što su oba naša naroda bila na ispravnoj strani istorije", zaključio je ambasador Levi.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je danas centralnom državnom komemoracijom na Starom sajmištu, uz poruku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da takvi zločini nikada više ne smeju da se ponove i da Srbija neće dopustiti reviziju istorije i relativizaciju ratnih zločina.

Predsednik Nikolić je, uz visoke vojne i državne počasti, predvodio komemorativnu ceremoniju položivši venac i održavši govor kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu na Novom Beogradu.Komemoraciji su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević, veliki broj predstavnika diplomatskog kora, preživeli holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, udruženja i građani.

U Srbiji se danas brojnim manifestacijama obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, koji su 1. novembra 2005. godine ustanovile Ujedinjene nacije, a u spomen na 27. januar 1945. godine kada su trupe Crvene armije oslobodile logor smrti "Aušvic-Birkenau". Ovaj dan sećanja u Srbiji obeležava se od 2006. godine nizom komemorativnih, kulturnih, obrazovnih i naučnih programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track