Jovanović: Savindan najsvetliji dan obrazovanja
Foto: Tanjug

Školska slava

Jovanović: Savindan najsvetliji dan obrazovanja

Društvo -
Ministar studentima poželeo da uče i savladaju znanje na vreme, ali i traže maksimum od svojih profesora, a profesorima da se ne štede i da pruže maksimum svojim studentima

BEOGRAD - Na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu danas je održana svečana akademija povodom Savindana, a tom prilikom ministar prosvete Tomislav Jovanović čestitao je slavu studentima i profesorima, ističući da danas obeležavamo najsvetliji dan obrazovanja Srbije." Danas svi đaci i studenti, sve obrazovne institucije na teritoriji Srbije i šire, slave dan Svetog Save, srpskog svetitelja", rekao je Jovanović.

On je istakao da je njegova dužnost kao ministra, ali i samog Ministarstva prosvete da pomogne Bogoslovskom fakultetu kako bi održao i podigao svoje mesto u okviru obrazovnog sistema. Jovanović je studentima poželeo da uče i savladaju znanje na vreme, ali i traže maksimum od svojih profesora, a profesorima da se ne štede i da pruže maksimum svojim studentima.

"Samo zajednički možemo ostvariti napredak, a ono što želimo jeste da postanemo ravnopravna članica razvijene Evrope", rekao je ministar prosvete.On je poželeo svima da što pre hrabro, smelo i odvažno sa onim što posedujemo a, kako je naveo, posedujemo izvanredan potencijal, zakoračimo kroz otvorena vrata evropskih ujedinjenih naroda.

Ovom prilikom, dekan Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta Predrag Puzović uručio je Povelje Svetog Save ministru Jovanoviću i prorektorki Univerziteta u Beogradu Nadi Kovačević. Puzović je istakao da je taj fakultet u ovoj školskoj godini upisao oko 197 studenata, a da ga trenutno studira 1.786 studenata. On je istakao da je i u prošloj godini studije prvog stepena završilo 172 studenta i da je Institut za teološka istraživanja u toku prošle godine objavio 22 naslova, da izdaje četiri časopisa, od kojih je jedan Bogoslov, star 100 godina.

Svečanoj akademiji pored ministra Jovanovića, prisustvovali su i episkop remezijanski Andrej, princ Aleksandar Karađorđević, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i gosti iz Zagreba, Ljubljane i Istočnog Sarajeva i studenti tog fakulteta. Na svečanoj akadamiji studentima koji su diplomirali uručene su diplome. Prethodno je u kapeli fakulteta služena liturgija koju je predvodio episkop Andrej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track