Najnovije vesti

51 ODSTO: Više od polovine Srbije za članstvo u EU
Foto: Reuters

Istraživanje vladine kancelarije

51 ODSTO: Više od polovine Srbije za članstvo u EU

Društvo
Ispitanici su naveli da bi članstvo Srbije u EU za 44 odsto njih bila dobra stvar, 26 odsto smatra da je to loše, a 29 odsto da to nije ni dobra, ni loša stvar

BEOGRAD - Više od polovine građana Srbije, njih 51 odsto, podržava članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji, a 39 odsto borbu protiv korupcije svrstava u najznačajnije reforme, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje vladine Kancelarije za evropske integracije.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, ako bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 51 odsto građana bi glasalo za, što je jedan odsto više nego u prethodnom istraživanju, a 22 odsto bi bilo protiv što je pad za dva odsto.

Takođe, 20 odsto ispitanih ne bi glasalo, a sedam odsto ne zna šta bi odgovorilo. "Ovaj nivo podrške procesu pristupanja naše zemlje EU objašnjava se time da se građani pozitivnije izražavaju o članstvu u Uniji, u svetlu otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU", navodi se u saopštenju Kancelarije.Ispitanici su naveli da bi članstvo Srbije u EU za 44 odsto njih bila dobra stvar, 26 odsto smatra da je to loše, a 29 odsto da to nije ni dobra, ni loša stvar.

Većina građana, njih 68 odsto, smatra da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo, već zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije Srbije.Kako se navodi, iako je u odnosu na prethodna istraživanja manji procenat onih koji smatraju da se Kosovo i Metohija postavlja kao glavni uslov Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora, 39 odsto ispitanih tu situaciju i dalje vidi kao glavnu prepreku daljem pristupanju Srbije EU.

Čak 70 odsto građana, razume važnost tog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rešavati, nezavisno od toga da li to traži EU.Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak Srbije u EU, građani su navodili politiku stalnog uslovljavanja EU (38 odsto), "nesposobnost domaćeg rukovodstva" (12 odsto) i mentalitet građana i nespremnost na promene (11 odsto).

Prema istraživanju, 34 odsto građana je spremno da se radi ulaska u EU dodatno školuje i usavršava, što je porast za sedam odsto u odnosu na 2012. godinu.

Za najveći broj ispitanih, njih 45 odsto, članstvo u EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih, više mogućnosti za zapošljavanje (42 odsto) i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (40 odsto).Istraživanje je pokazalo i da građani nemaju jasnu sliku o tome ko su najveći donatori Srbije u poslednjih 13 godina, a zvanični podaci govore su od 2000. do 2010. godine EU i njene države članice, sa više od 4,5 milijarde evra doniranih sredstava, doprineli razvoju Srbije.

Istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi", koje je Kancelarija za evropske integracije sprovela u decembru 2013. godine, rađeno je prema standardu Evrobarometra, a u njemu je učestvovalo 1.038 ispitanika starijih od 18 godina.Kancelarija od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnenja kako bi se videla procena građana o njihovim interesima, kako vide budućnost i očekivanja od političara kojima daju mandat da sprovode reforme na putu ka članstvu Srbije u EU.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...